PCCOCS cere Curții de Apel anularea deciziei prin care Viorel Morari a fost lăsat în libertate
Justiţie 25 ianuarie 2021, 19:43 | 1028

Procurorii au contestat eliberarea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, încheierea primei instanțe a fost atacată de PCCOCS pentru că ar exista un conflict de interese între judecătoare și învinuit. Viorel Morari respinge acest argument și a prezentat mai multe acte ce ar fi stat la baza reținerii lui Igor Borș - dosar atribuit lui Morari ca fiind fabricat la comandă.

VIOREL MORARI, Șef suspendat al Procuraturii Anticorupție: “Pentru gestionarea imperiului Vento au fost înregistrate mai multe întreprinderi, unde apăreau drept administratori persoane subordonate financiar fraților Borș sau în dependență financiară de aceștia. Între Tirex, administrată de Igor Borș și stațiile Vento erau încheiate contracte care prejudiciau Tirex-ul și favorizau Vento.”

Acuzat de exces de putere, fals în acte publice, reținerea ilegală și tragerea la răspundere cu bună-știință a unei persoane nevinovate, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a spus, într-o conferință de presă, că Procuratura ar urmări arestarea sa cu orice preț. Acesta a explicat că Igor Borș a fost reținut în 2018 fiind acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari - fiind vorba de peste trei milioane de lei. Iar la baza acestor învinuiri ar fi stat mai multe acte ale Serviciului Fiscal de Stat. În ceea ce privește cele 12 luni de detenție ale lui Igor Borș, Morari a susține că nu el a luat această decizie, ci instanța.

VIOREL MORARI, Șef suspendat al Procuraturii Anticorupție: '„Mandatele de arest au fost emise de către judecătorii de instrucție și nu un singur judecător, precum și legalitatea acestor mandate de arestare au fost efectuate de către judecătorii Curții de Apel care au menținut mandatul de arest.”

Acum trei zile, în cadrul unei conferințe, susținute împreună cu avocatul său, Igor Borș l-a acuzat pe Morari de reținere ilegală în 2018, deși probe pentru arestarea sa, spune el, nu existau. Mai mult, Borș susține că Morari ar fi încercat să-l deposedeze de afacere.

IGOR BORȘ, co-proprietar VENTO: ”Cine credeți că a dorit să vă ia acest business - m-a întrebat Plahotniuc după ce se discuta în societate că în spatele atacului s-ar fi aflat oameni apropiați de PDM. Eu i-am răspuns că nu știu cine are nevoie de asta, dar știu sigur că asta știe acel om care v-a spus despre legătura dintre mine și Platon. El mi-a zis direct că acesta este Viorel Morari, lucru care m-a surprins, pentru că astfel de oameni nu spun direct așa ceva.”

Viorel Morari a negat și faptul că ar fi urmărit deposedarea lui Borș de afacere. Mâine ar urma să aibă loc ședința Curții de Apel în acest dosar. Procurorii vor cere anularea deciziei prin care Morari a fost lăsat în libertate. În comunicatul Procuraturii se arată că la baza acestei solicitări ar sta un conflict de interese dintre Viorel Morari și judecătoarea care l-a eliberat. Mai exact, Procuratura face referire la un eveniment din 2018 când, sub conducerea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție ar fi dispus scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații. Morari a fost șef al Procuraturii Anticorupție în perioada în care, potrivit analiștilor, fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, a dat cele mai dure lovituri împotriva justiției, anihilându-și oponenții politici și de business. În perioada aprilie 2016 - mai 2019, când Morari era șef al Procuraturii Anticoruție, Plahotniuc nu a avut calitate procesuală în niciun dosar, deși numele lui și al firmelor sale figurau în anexele Raportului Kroll II în posesia căruia Procuratura Anticorupție a intrat încă în martie 2018.

Opinia ta contează. Comentează!