Muzeul Național de Literatură a lansat „Cartea satului Buda”, la 80 de ani de la nașterea scriitorului Aurel Dragoș Munteanu
Cultură 19 ianuarie 2022, 20:00 | 1168

„Cartea satului Buda”, semnată de Aurel Dragoș Munteanu, a fost lansată astăzi la Chișinău. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” în contextul comemorării scriitorului, care ar fi împlinit 80 de ani. Această carte ne ajută să cunoaștem tradițiile și valorile culturale românești, pentru a fi transmise generațiilor care vin, consideră cei, care au citit lucrarea lui Aurel Dragoș Munteanu.

MARIA ȘLEAHTIȚCHI, scriitoare, directorul Muzeului de Literatura ”Mihail Kogălniceanu'': "Am convenit să lansăm „Cartea Satului Buda” într-un moment important pentru biografia unui consătean de-al dvs, unei personalități importante din istoria diplomației române și din istoria literaturii române, în contextul împlinirii a 80 de ani de la nașterea scriitorului și diplomatului Aurel Dragoș Munteanu, născut în 1942 în satul Buda, Lăpușna, România."

NICOLAE POPA, scriitor: "Mă bucur mult de prezența dvs aici și să de-a Domnul ca măcar jumătate din satele noastre să aibă asemenea cărți, pentru că personalități au. Toate satele au personalități, nu prea au cărți. Din aceste cărți va ieși istoria pământului nostru, de aici se va afla cum am trăit cu adevărat pe acest pământ."

MIHAI CIMPOI, critic literar, publicist: "Marea istorie se face pe baza micilor istorii, pe istoriile satelor noastre. Eu credeam că e gândul meu, pe urmă l-am aflat la Iorga. Ceea ce s-a prezentat astăzi aici este o carte monumentală foarte frumos arată sub aspect grafic, iar conținutul bănuim că este substanțial, fiindcă este istoria unei localități, unei vetre."

Aurel Dragoș Munteanu s-a născut pe 16 ianuarie 1942 în satul Buda, județul Lăpușna. A decedat pe 30 mai 2005, la New York. A fost un prozator și eseist român, primul director al TVR post-decembriste, ambasador al României în Statele Unite, ambasador al României la ONU și președinte al Consiliului de Securitate al ONU. Este autorul cărților „După-amiază neliniștită” (1967); „Singuri” (1968); „Scarabeul sacru” (1970); „Opera și destinul scriitorului” (1972); „Marile iubiri” (1977), „Singurătate vie” (2006).

„Cartea satului Buda” a fost tipărită în 2021 la editura „Cu drag” din Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!