După anunțul mobilizării, rușii au cumpărat toate biletele de avion disponibile pentru următoarele zile către Dubai, Erevan, Istanbul
Externe 22 septembrie 2022, 18:19 | 400

Mulți ruși au ales să fugă din țară. După anunțul mobilizării, rușii au cumpărat toate biletele de avion disponibile pentru următoarele zile către Dubai, Erevan, Astana, Bishkek și Istanbul. S-au înregistrat cozi imense de mașini la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. Reuters scrie că vameșii finlandezi au raportat un număr excepțional de ruși, care au traversat granița în cursul nopții trecute. Este vorba de aproape cinci mii de oameni!

Mii de bărbați ruși de vârsta încorporării încercau astfel să părăsească țara. „Nu vreau să fiu carne de tun”, a declarat pentru The Moscow Times, sub anonimat, un bărbat din Moscova în vârstă de 30 de ani.

”Washington Post” notează că, între timp, rudele, panicate fiind de situație, au început să caute modalități de a părăsi țara sau de a evita în alt mod ca cei dragi să fie chemați la serviciu militar. Zborurile către puținele orașe din străinătate care încă oferă servicii directe către Rusia – majoritatea destinațiilor fiind blocate de sancțiuni în urma invadării Ucrainei de către Kremlin – s-au epuizat brusc.

După anunțul mobilizării, rușii au cumpărat toate biletele de avion disponibile pentru următoarele zile către Dubai, Erevan, Astana, Bișkek și Istanbul. Prețul biletelor a crescut de zece ori, iar cererea pentru ele a crescut de până la 15 ori. Astfel, joi, un bilet dus către Dubai a ajuns să coste aproape trei mii de dolari.

De asemenea, tendințele de căutare pe Google au arătat o creștere a căutărilor de genul „cum să părăsești Rusia” și chiar „cum să rupi un braț acasă”, ridicând speculații că unii ruși se gândeau să recurgă la auto-vătămare pentru a evita să meargă la război.

Potrivit The Moscow Times, autoritățile ruse au introdus o înăsprire tacită a controalelor la plecarea bărbaților din țară, pe aeroporturile din Moscova. Regiunile ruse au început să interzică în mod masiv celor obligați la serviciul militar să părăsească localitatea. Prima regiune în care a fost introdusă interdicția a fost Kursk, de la granița cu Ucraina. În mod oficial, părăsirea Rusiei în legătură cu mobilizarea nu este încă limitată. Cu toate acestea, Kremlinul discută despre o posibilă interdicție, a scris Meduza, citând surse din administrația prezidențială.

Opinia ta contează. Comentează!