Regimul separatist de la Tiraspol a condamnat o persoană pentru critica deschisă a războiul rus din Ucraina
Politic 29 septembrie 2022, 19:29 | 922

La Tiraspol s-a creat un precedent! Regimul separatist a pedepsit o persoană, care a criticat Rusia pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei. Victor Pleșkanov a fost condamnat la trei ani și două luni de închisoare pentru „incitare la extremism”. Pleșkanov a vorbit deschis despre fărădelegile comise de armata rusă în Ucraina și a contestat mereu ilegalitatea prezenței contingentului militar rus în regiunea transnistreană. Asociația Promo-LEX solicită implicarea autorităților de la Chișinău în acest caz.

Condamnarea lui Victor Pleșkanov a avut loc pe 26 septembrie. Se întâmplă după ce pe 10 iunie, acesta a fost reținut pentru ”huliganism”, pentru un termen de cinci zile. Potrivit Asociației Promo-LEX, motivul condamnării a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, a spus că va arbora steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de la Tiraspol. Domiciliul lui Pleșkanov a fost percheziționat, fiind ridicate mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal. Soția lui Pleșkanov a fost informată doar verbal despre ”cauza penală”, deschisă pentru ”incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-mediei”.

Pe 15 iunie, Victor Pleșkanov nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – ”arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit. La aproape patru luni de la privarea de libertate, soția lui Pleșkanov nu are acces la dosar și la avocatul delegat de regim.

PAVEL CAZACU, avocat la Asociația Promo-Lex: "Nu doar ședința de judecată, în care a fost pronunțată sentința de condamnare, dar și întreg procesul și dosarul este una confidențial, unde rudele nu au acces la materiale. Nu este clară starea sănătății și, mai mult, rudele își fac griji pentru starea lui de sănătate. Cunoaștem cu toții care sunt condițiile în aceste pretinse închisori din regiunea transnistreană."

În luna iunie curent, autoritățile de la Chișinău au cerut regimului de la Tiraspol să înceteze „persecutarea și intimidarea” lui Victor Pleșkanov. Această reacție nu a fost, însă, suficientă. Cazurile de „condamnare” a locuitorilor din stânga Nistrului pentru „incitare la extremism” au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile în instanțele locale, singura speranță fiind Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Opinia ta contează. Comentează!