Încă un dosar legat de frauda bancară; Până în prezent, la dosarul fraudei bancare au fost conexate 32 de cauze penale
Justiţie 24 februarie 2021, 19:49 | 2256

Astăzi a avut loc ședința preliminară de judecată într-un dosar vizând frauda bancară. Principalul figurant este Ion Lambantu care, potrivit procurorilor, în 2010, ar fi luat un credit în mărime de un milion două sute de mii de euro de la Banca de Economii pe care nu l-a mai întors. Lambantu ar fi fost ajutat de alte persoane care i-ar fi rude sau prieteni. El pledează nevinovat și se află în arest la domiciliu de mai bine de patru luni. Astăzi, magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani au acceptat solicitarea procurorului de prelungire a măsurii de arest preventiv cu încă 30 de zile.

Ion Lambantu a venit la Judecătorie însoțit de avocatul său și de alți trei suspecți care figurează în același dosar. Procurorul spune că, în total, în schemă ar fi fost implicate cinci persoane. Patru dintre acestea s-au prezentat astăzi în fața judecătorilor. Potrivit acuzatorului de stat, Lambantu ar fi creatorul schemei.

VALERIU SÎRBU, procuror PCCOCS: "A luat în împrumut un credit de la Banca de Economii în sumă de un milion două sute de mii de euro, în perioada anului 2010 sub pretextul de a procura un tomograf prin intermediul unei firme fantomă administrată tot de el. Banii au fost transferați în Belgia după care au revenit pe conturile firmei administrate de Lambantu."

Avocatul lui Ion Lambantu a refuzat să discute cu presa. Mai mult, acesta nu l-a lăsat nici pe clientul său să dialogheze cu jurnaliștii.

ION LAMBANTU, inculpat: "Nu am luat niciun ban de la BEM și nici nu am dat la BEM."

Potrivit unui raport prezentat în aprilie 2020 de Procuratura Geerală, până în prezent, la dosarul fraudei bancare au fost conexate 32 de cauze penale, pentru escrocherie, delapidarea averii străine, dobândirea creditelor prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, gestionarea frauduloasă a băncilor, spălare de bani, evaziune fiscală și neglijență în serviciu. Sunt cercetate persoane fizice și juridice care au beneficiat de credite de la cele trei bănci lichidate. Jaful bancar de 1 miliard de dolari, care ne-a făcut celebri în întreaga lume, s-a produs în perioada 2013-2014.

Opinia ta contează. Comentează!