Maia Sandu este de părere că actuala guvernare compromite reforma și încearcă să subordoneze și mai mult judecătorii intereselor politice. Potrivit fostului premier, propunerile Guvernului Chicu reprezintă o deviere majoră de la reforma promovată de Guvernul Sandu.

Potrivit liderilor PAS, mecanismul propus de actualul Guvern privind evaluarea judecătorilor crește riscul implicării politicului în acest proces, deoarece Comisia juridică a Parlamentului, controlată de socialiști, se va implica în selectarea membrilor comisiei care va desemna candidații.

Sergiu Litvinenco spune că dacă se va merge pe acest scenariu, puținii judecători integri vor fi excluși din sistem, iar cei corupți vor rămâne. Jurnaliștii l-au întrebat astăzi pe premierul Ion Chicu ce crede despre declarațiile liderilor PAS.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a reacționat pe facebook. Potrivi lui, mesajul actorilor politici este imprevizibil, or aceștia, pe de o parte, spun că sistemul judecătoresc este subordonat și corupt, fiind necesară o intervenție urgentă, iar pe de altă parte, declară că se încearcă o resubordonare a sistemului judecătoresc. ”Vreau să dezmint acuzația gratuită că sistemul politic a renunțat la evaluarea procurorilor, aceasta fiind o prioritate a guvernării pentru revigorarea sistemului procuraturii”, a scris Nagacevschi în mesajul sau. Purtătoarea de cuvânt a PSRM, Irina Astahova, nu a fost de găsit pentru a oferi o reacție.