Igor Dodon pleacă mâine la Moscova, iar zborul e aranjat de Ambasada rusă
Politic 10 februarie 2021, 19:46 | 2662

Mâine, în ziua în care Parlamentul decide dacă învestește sau nu guvernul Gavriliță, liderul socialiștilor Igor Dodon pleacă la Moscova. Însoțit de un agent de pază, acesta va zbura cu o cursă care i-a fost rezervată de Ambasada Federației Ruse. Jurnal TV a intrat în posesia documentului care confirmă acest lucru. Contactat de reporterul nostru pentru o reacție, Igor Dodon ne-a răspuns, dar a închis imediat după ce a aflat cine îl sună, iar reprezentanții Ambasadei ne-au cerut, ca de obicei, o solicitare în scris.

Într-o adresare oficială către directorul Air Moldova, Alexandru Ceban, șeful interimar al secției consulare din cadrul Ambasadei ruse, Victor Iașenin, cere ca lui Dodon să-i fie asigurat un loc la bordul avionului cu ruta Chișinău-Moscova pentru mâine, 11 februarie. Mai mult, se solicită un loc și pentru Sergiu Juncu, fostul șef al pazei lui Dodon, care îi este și rudă prin afinitate. Juncu este fratele Inei Catană, nașa de cununie a lui Igor Dodon și a demisionat de la SPPS în noiembrie anul trecut, aproape de epuizarea mandatului lui Dodon. Contactat telefonic, liderul PSRM ne-a închis când a aflat că este sunat de Jurnal TV.

IGOR DODON, liderul PSRM: "- Alo. - Bună ziua, domnule Dodon. - Bună ziua. - Mă numesc Dumitru Garcaliuc, sunt reporter la postul de televiziune Jurnal TV. Vreau să vă cer reacție."

În schimb, purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Lupei, ne-a transmis în scris răspunsul fostului șef al statului.

CARTON RĂSPUNSUL LUI IGOR DODON: "În calitate de cetățean al Republicii Moldova, fără vreo funcție de stat, sunt în drept să mă deplasez în orice țară, la fel cum poate face fiecare cetățean de-al nostru. Cât privește scrisoarea la care faceți trimitere, conform procedurii legale, acum, în perioada de pandemie, cetățenii moldoveni pot intra în Federația Rusă doar dacă este o invitație specială din partea unei instituții de stat ori în cazul în care există o recomandare din partea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Vizita la Moscova este una personală."

Întrebat de ce anume Ambasada Rusiei i-a aranjat cursa lui Dodon, un reprezentant al misiunii diplomatice de la Chișinău a refuzat să ne răspundă și a cerut să expediem întrebările în scris. Analistul politic Anatol Țăranu spune că această situație denotă că fostul șef al statului Igor Dodon, care și în prezent beneficiază de pază de stat, ar fi un agent care lucrează în interesul unei țări străine.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Este vorba de o finanțare din exterior a unu șef de partid. Nu este vorba despre o organizație nonguvernamentală care putea încă ceva să explice. E vorba de statul rus. În mod fățiș se recunoaște că statul rus îl cheamă pentru instrucțiuni pe președintele partidului cu cea mai numeroasă fracțiune în parlament. SIS-ul imediat trebuie să intenteze o examinare, dacă nu un dosar, să se clarifice ce se întâmplă. Cum de înțeles acest lucru?"

Jurnal TV va ține în vizor acest subiect și va urmări eventualele efecte politice ale vizitei pretins private a lui Igor Dodon la Moscova mai ales în contextul supoziției unor analiști care cred că anume Dodon ar putea fi propus, în cadrul celei de-a doua tentative, pentru funcția de premier de către o coaliție formnalizată.

Opinia ta contează. Comentează!