Soldați ucraineni, încă o iarnă pe front
Externe 6 noiembrie 2023, 19:56 | 298

Kievul susține că Moscova a tras în timpul nopţii patru rachete şi a lansat mai multe drone de atac dinspre teritoriile ucrainene ocupate și din bazinul mării negre, scrie AFP. Au fost lovite localități din sudul Ucrainei, inclusiv din regiunea Odesa. Kievul este îngrijorat că Moscova ar putea declanşa atacuri sistematice asupra infrastructurilor sale energetice, așa cum s-a întâmplat iarna trecută. Între timp, pe front, soldații ucraineni urmează să se confrunte cu o a doua iarnă pe câmpul de luptă. Epuizarea se instalează pe măsură ce armata rusă își continuă războiul, notează Reuters.

Contraofensiva Ucrainei a încetinit, iar trupele sale se confruntă cu epuizarea. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a descris un impas pe câmpul de luptă într-un interviu publicat acum câteva zile, subliniind că un război prelungit, de uzură, ar favoriza Rusia. Această evaluare coincide cu apariția ploilor sezoniere, ceea ce îngreunează înaintarea pe pământul noroios. Doar noile capabilități, inclusiv mai multe arme și muniții de la aliații occidentali, dar și dronele produse la nivel local, ar înclina balanța în favoarea Ucrainei, a spus Zalujnîi. În pădurea Serebrianski din regiunea Lugansk, care este în mare parte ocupată de ruși, soldatul din imagini abia reușește să doarmă.

Bătălii similare se dezlănțuie de-a lungul liniilor frontului de la granița cu regiunea Belgorod a Rusiei, în nord-est, până la Marea Neagră. Pentru cei aflați în tranșee, în timp ce epuizarea este inevitabilă, motivația rămâne puternică.

După ce s-a concentrat pe apărare la începutul anului, Ucraina a lansat o contraofensivă în luna iunie care vizează tăierea liniilor de aprovizionare ale Rusiei prin împingerea spre sud, spre Marea Azov. După cinci luni, acest obiectiv nu a fost atins, notează Reuters. Forțele ucrainene se află la aproximativ 80 de kilometri de coastă. Între timp, Rusia a continuat să bombardeze Ucraina folosind drone și rachete. Kremlinul își numește războiul drept o operațiune cu o campanie militară țintită, deși a ucis zeci mii de civili și a distrus o mare parte din infrastructura vitală pentru încălzire, energie electrică și transport, conchide Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!