Statul va rambursa agricultorilor doar 30% din accizele la motorină
Economic 1 aprilie 2022, 17:53 | 1016

Statul va rambursa agricultorilor doar 30% din accizele la motorină. Acestea sunt posibilitățile bugetare la prima etapă. Despre aceasta a comunicat astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în cadrul unei conferințe de presă. Banii vor fi disponibili pentru agricultori imediat după aprobarea deciziei la Guvern, cel mai probabil săptămâna viitoare.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Noi am optat pentru o rambursare integrală a accizei la motorină și d-na prim-ministru, și domnul ministru al Finanțelor, toți sunt de acord că este bine să rambursăm integral această acciză la motorină, dar reieșind din disponibilitatea bugetului, pentru început sunt aprobate ca 30 la sută din această acciză să fie restituită agricultorilor pentru lucrările în agricultură."

În contextul măsurilor de susținere a agricultorilor, ministrul Gherciu a menționat și decizia cu privire la compensarea dobânzilor la creditele accesate de agricultori. Suma pentru un beneficiar ar putea ajunge până la 400 de mii de lei. Potrivit oficialului, în proces de examinare este și posibilitatea subvenționării prețului pentru lapte. La ora actuală se fac calculele de rigoare, iar ministerul urmează să prezinte soluțiile identificate în funcție de capacitatea bugetului.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "În circumstanțele în care ne-am pomenit, cu războiul din Ucraina și cu întreruperea lanțurilor de furnizare a acelor produse de origine animalieră, lapte, carne din țara vecină, este important ca agricultorii și antreprenorii din Republica Moldova să i-a inițiativa pentru a investi în aceste sectoare și eu cred că este absolut real să fim autosuficienți cu aceste produse."

Viorel Gherciu susține că unele rețele comerciale din România au recepționat deja un lot de mere din Moldova, iar săptămâna viitoare acolo ar putea ajunge și alte TIR-uri. Ministrul a mai spus că în viitorul apropiat ar putea fi deschise și alte piețe pentru producătorii moldoveni, cum ar fi India, China și Egipt.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:m "Bineînțeles că nu ne așteptăm că vom iniția aceste exporturi imediat, dar ne va permite ca să facem niște planuri bine puse la punct pe termen lung."

Potrivit Moldovafruct, Republica Moldova are acum aproximativ 120 de mii de tone de mere în frigidere. Ministrul Viorel Gherciu a anunțat că Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite va oferi agricultorilor mici din Moldova jumătate de milion de dolari pentru procurarea materialului semincer.

Opinia ta contează. Comentează!