O pană e mai scumpă decât aurul
Externe 22 mai 2024, 20:11 | 262

O singură pană a unei păsări dispărute în urmă cu un secol a fost scoasă la licitație în Noua Zeelandă. Raritatea s-a vândut cu... aproximativ 28 de mii de dolari americani, devenind astfel cea mai scumpă pană vândută vreodată în lume. Pasărea huia a fost văzută ultima oară în 1907, scrie BBC.

Prețul final a fost de 28.000 de dolari americani, ceea ce o face mai scumpă decât aurul. Pana, estimată inițial să ajungă la 3.000 de dolari, a doborât recordul anterior, a spus Casa de licitații Webb. Aurul costă în jur de 77 de dolari pe gram în Noua Zeelandă, iar pana de huia vândută are 9 grame, ceea ce înseamnă că valorează 3 mii 153 de dolari pe gram. În 2010, o altă pană huia a fost vândută cu aproximativ 4 mii 400 de dolari.

Pana vândută este protejată cu sticlă și este clasificată de guvernul de la Wellington drept obiect înregistrat. Astfel de articole pot fi achiziționate numai de colecționari înregistrați din Noua Zeelandă și nu pot părăsi țara fără o permisiune specială a Ministerului Culturii și Patrimoniului, scrie BBC.

Ultima observare confirmată a păsării Huia a fost în 1907, potrivit Muzeului Noii Zeelande.

Opinia ta contează. Comentează!