PPDA: Dodon a monopolizat exporturile
Politic 16 ianuarie 2020, 17:25 | 2074

Igor Dodon ar fi monopolizat sectorul pomiculturii și ar fi făcut în așa fel încât doar antreprenorii afiliați lui și PSRM să aibă posibilitatea de a exporta fructe în Federația Rusă. Acuzația a fost lansată de liderii Platformei DA care spun că la mijloc sunt așa-numitele liste ale exportatorilor autorizați, la care ar fi intervenit noul ministru al Agriculturii, Ion Perju. Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii a comunicat că nu comentează declarațiile politice. Șeful statului Igor Dodon a respins acuzațiile că ar coordona în interes propriu exporturile de fructe în Federația Rusă.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a atras atenția că în iulie 2019, în timpul vizitei delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova la Moscova, vice-președintele Parlamentului Alexandru Slusari a discutat cu Dmitri Medvedev despre necesitatea extinderii listei exportatorilor moldoveni, prin includerea producătorilor care dețin plantații multianuale, și excluderea intermediarilor. Ulterior, după vizita Rosselhoznadzor în Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a expediat omologilor din Rusia lista actualizată a exportatorilor de fructe. Aceasta a fost coordonată cu asociațiile de profil și extinsă de la 130 la peste 500 de companii producătoare.

Astfel, în Federația Rusă ar fi fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor, întocmită netransparent și neconsultată cu asociațiile agricultorilor, afirmă Andrei Năstase. La mijloc sunt interesele meschine ale lui Igor Dodon și ale anturajului acestuia, spun liderii Platformei DA.

Reprezentanții formațiunii susțin că din cei 130 de exportatori incluși în lista prilivegiată, doar 10-12 firme sunt companii producătoare, restul sunt intermediare. Președintele Igor Dodon respinge însă acuzațiile.

La serviciul de presă al Ministerului Agriculturii ni s-a spus că nu comentează declarațiile politice și ne-au informat că Ion Perju se află la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură de la Berlin, unde va discuta inclusiv cu șeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert. 

Opinia ta contează. Comentează!