PSRM, Partidul Șor și transfugii au votat în lectura a doua bugetul pentru anul 2021 și politica bugetar-fiscală
Politic 17 decembrie 2020, 15:24 | 1749

Aproape de miezul nopții, deputații PSRM-Șor și transfugii au votat în a doua lectură proiectele bugetelor anuale și politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. ”Hoților, rușine!” au scandat cei câțiva deputați din opoziție, care au venit la ședința nocturnă a Parlamentului. La pachet cu proiectele bugetelor de stat au fost votate modificările legislative controversate, precum facilitățile fiscale pentru unele produse de tutungerie și re-autorizarea magazinelor duty-free la intrarea în țară.

După ce deputații din opoziție au părăsit ieri ședința plenară din cauza faptului că cei din PSRM-Șor le respingeau, una după alta, toate amendamentele și propunerile, ultimii au rămas în sală și au votat toate proiectele fără multă vorbă. Ulterior, a fost luată pauză, iar după ora 22.00, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au revenit în plen și s-au apucat să voteze la foc automat principalele legi ale anului - cele privind bugetele de stat și politica bugetar-fiscală. Au făcut-o în mai puțin de 40 de minute. În timpul procedurii, în sala Parlamentului a intrat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Noi asistăm la ceva nemaipomenit! Nu a mai fost așa ceva în istoria Moldovei nici în timpurile lui Plahotniuc, dar se vede că dirijează bine și are buni elevi. Ce drept voi ați avut să faceți ceea ce faceți acum? Cine v-a împuternicit să votați acum la 23 noaptea? Sunt câteva sute de amendamente ca să le discutăm, să vedem care sunt, normal, în mod de lucru. Avem ședința de mâine, ședința de vineri. Ce se întâmplă? Acest Parlament trebuie să fie dizolvat cât mai repede!"

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Noi vedem că iarăși se dă buzna și fiecare procedează așa cum dorește! Acesta-i comportament civilizat? Duceți-vă și mai stricați niște scări! Dar nu tu mi-ai rup microfonul? Încă spuneți mulțumesc că noi suntem corecți! O să răspund, da? Voi pe toți o să. Da, da. Dar voi nu puteți fi trași la răspundere?"

RADU MARIAN, deputat al PAS: "Am început live-ul și am văzut că comisia parlamentară nu se înregistra în niciun fel! Nu era niciun fel de înregistrare audio, niciun fel de înregistrare video, niciun fel de stenogramă, ceea ce este pur și simplu ilegal, mai ales că se discutau două dintre cele mai importante proiecte de lege. Eu vreau să vă rog să reflectați la ceea ce se întâmplă în seara asta în Republica Moldova! Țara se vinde pe bucăți! Și cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți acum e să spuneți că această porcărie trebuie să se oprească și să vă dați demisia!"

ANDRIAN CANDU, președintele grupului Pro Moldova: "Partidul Democrat, când a fost la guvernare, a făcut foarte multe greșeli. De aceasta a și pierdut guvernarea. Și una dintre greșelile pe care le-a făcut a fost ne-transparența și proiectele pe care le aproba, de genul acesta, noapte. Dumneavoastră, doamnă președintă, ne-ați anunțat că bugetul și politica fiscală se vor discuta mâine. După care noi aflăm pe neprins de veste că se discută astăzi. Vreau să vă declar, dragi colegi, că odată și odată totul are un sfârșit."

În ciuda opoziției, 56 de deputați PSRM-Șor au votat atât legea bugetului pentru 2021, cât și politica bugetar-fiscală.

Astfel, veniturile bugetului de stat pentru anul viitor au fost estimate la 41,4 miliarde de lei, în creștere 11% față de bugetul pe anul curent. Încasările ar urma să crească datorită majorării impozitelor și taxelor, dar și intrărilor unor granturi, care sunt incerte. Cheltuielile sunt estimate la 55,4 miliarde de lei. În aceste condiții, deficitul bugetar va fi unul record - de 14 miliarde de lei. Imediat după votul fulger, Zinaida Greceanîi a închis sesiunea de toamnă a Parlamentului și a trimis deputații în vacanță până în luna februarie.

Opinia ta contează. Comentează!