Inga Grigoriu susține că Stoianoglo ar fi ascuns de Guvern amendamentul care a permis „Laundromatul”
Politic 11 octombrie 2021, 19:10 | 1483

Fostul șef al Comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a publicat astăzi, în premieră, un set de documente care ar demonstra că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar fi facilitat spălătoria rusească de peste 22 de miliarde de dolari. Documentele arată că buclucașul amendament din 2011 la Legea cu privire la spălarea banilor a fost propulsat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, condus atunci de Viorel Chetraru, dar a fost promovat în Parlament de Stoianoglo.

Actualul procuror general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a promovat amendamentul propus de Chetraru în calitate de deputat și președinte de comisie parlamentară. Centrul anticorupție nu avea drept de inițiativă legislativă. În baza acestui fapt, produs în 2011, acum Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu. Acel controversat amendament a făcut Moldova atractivă pentru spălarea banilor, susține Inga Grigoriu.

INGA GRIGORIU, ex-deputat: "La momentul elucidării acestui aspect, din arhiva Comisiei parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică au fost ridicate actele aferente la modificarea legii privind spălările de bani din anul 2011, în ambele lecturi. Astfel, s-a descoperit că autorul amendamentului este Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CNA actual), ce nu avea drept de inițiativă legislativă, conform Constituției. Comisia Laundromat a trimis o solicitare suplimentară către CNA pentru a identifica funcționarul care a înaintat, în 2011, amendamentul menționat, însă actualul șef al CNA, Ruslan Flocea, a răspuns că documentul a fost, între timp, distrus de către instituție."

Comisia ”Laudromat” a continuat cercetările, căutând răspunsurile la Parlament. Astfel, a fost descoperită o scrisoare din data de 31 martie 2011, cu Nr. 13/1217, semnată de Viorel Chetraru, care înaintează președintelui Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, un amendament la Legea cu privire la spălarea banilor, în care solicită introducerea sintagmei "având efect suspensiv" în lectura a doua. Așa a fost identificat autorul amendamentului.

INGA GRIGORIU, ex-deputat: "Menționez că nu a existat avizul sau propunerea Guvernului privind introducerea în lectura a doua a amendamentului "având efect suspensiv", iar CNA, al cărui șef era Viorel Chetraru, conform Constituției, nu avea drept de inițiativă legislativă. Astfel, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, nu putea introduce acest amendament fără consultarea Guvernului."

Contactat pentru o reacție, fostul șef al CNA, Viorel Chetraru, a spus că el doar a semnat documentul, dar nu a fost inițiatorul proiectului.

VIOREL CHETRARU, fost șef CNA: "Semnătura mea este pe scrisoarea de însoțire a acestui tabel, care la moment nu înseamnă nimic. Trebuie să vedem cine a fost inițiator, cine a inițiat aceste discuții, de ce a fost solicitat de la centru această opinie. E nevoie ca procurorii să reconstituie întregul lanț, să ridice toate actele, să discute cu persoanele responsabile din cadrul centrului și deja vom vedea de unde a apărut problema și care a fost motivația."

L-am sunat pentru o reacție și pe avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Vasile Gafton, dar acesta nu ne-a răspuns la apel. Inga Grigoriu mai menționează astăzi într-un mesaj pe Facebook că scrisoarea transmisă comisiei parlamentare conduse pe atunci de Stoianoglo de către Viorel Chetraru nu a fost găsită în arhiva Comisiei de fond împreună cu toate actele ce vizează celelalte modificări a legii în prima lectură, ci a fost găsită în altă arhivă a Parlamentului. Ex-deputatul crede că astfel, unul dintre consultanții de atunci ai Comisiei de fond a avut grijă ca acest detaliu, intuind că, peste ani, această scrisoare va reveni în atenție.

Opinia ta contează. Comentează!