Parlamentul a creat o comisie de anchetă privind presupusa răpire a ex-judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus
Politic 9 aprilie 2021, 19:52 | 2044

Parlamentul a creat astăzi o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a fostului judecător ucrainean, Nicolai Ceaus. Inițiativa socialiștilor a fost susținută aproape unanim de către deputații prezenți la ședință, deși până a purcede la vot, deputații din opoziție au criticat proiectul. Aceștia au solicitat și investigarea altor cazuri, cum ar fi răpirea celor șapte profesori turci sau răpirea, de către milițienii regimului de la Tiraspol, a cetățenilor Republicii Moldova.

MIHAI POPȘOI, deputat al PAS: "Colegii socialiști caută să dea vina pentru acest scandal, pentru această pretinsă dispariție. Ministrul Voicu nu v-a raportat ce s-a întâmplat? Or, o oră întreagă nu a fost nicio reacție. Grupa operativă n-a intervenit, filtre de poliție n-au fost... Domnul Corduneanu a fost șef la SPPS, a fost deputat PSRM, iar acum e șef la Poliția de Frontieră. El nu v-a raportat de ce a ținut hotarul deschis?"

CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat al PSRM: "Degeaba vă agitați. Vreau să mă refer la aceea că Parlamentul este un loc unde se face populism. Da, Parlamentul provine de la cuvântul francez ”parlare” - ”de a vorbi”. În limba rusă este denumirea de ”Dumă”. Simțiți diferența, da? În rusă - ”gândește”, iar franceză - ”vorbește”. Dacă vrem să schimbăm formatul Parlamentului, trebuie să-i schimbăm puțin și denumirea."

DUMITRU DIACOV, deputat al PD: "Eu sunt categoric împotrivă ca să facem încă o comisie. Eu în următorul Parlament o să propun să facem o comisie mare care să examineze cu ce s-au ocupat toate comisiile acestea pe parcursul a doi an i de zile. Că nu ia comisii facem și numai concerte facem pe fel de fel de teme."

Deputații PAS și cei din Platforma DA au venit cu două propuneri, care să extindă domeniul de activitate al comisiei de anchetă.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "În presă s-a scris că în 2016 domnul Ceaus a ajuns în Republica Moldova grație unei înțelegeri din Plahotniuc și Poroșenko, și cred că este necesar de a fi examinat și acest aspect."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Noi insistăm ca în proiectul hotărârii privind examinarea răpirii lui Mikola Ceaus să includem cel puțin profesorii turci și punem aici punct."

Niciuna dintre cele două propuneri nu a fost susținută de majoritatea PSRM-Șor. Totuși, Alexandru Slusari a mai venit cu o propunere.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Reiterăm poziția Platformei DA că noi considerăm că pentru credibilitatea comisiei, ar fi bine ca conducerea acestei comisii să fie atribuită Platformei DA."

MARIA CIOBANU, deputat al Platformei DA: "Îmi pare rău că trebuie să-l contrazic pe colegul meu, domnul Slusari, dar eu nu cred că un deputat din fracțiunea parlamentară DA trebuie să dețină președinția acestei comisii. Eu cred că domnul Gațcan e cea mai indicată persoană."

ZINAIDA GRECEANÂI, președintele Parlamentului: "- Am terminat cu hazurile de necaz! Domnule Bolea, vă rog să propuneți să mergeți... să. - Da, doamna preșdintă, vă mulțumesc."

Proiectul privind constituirea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a lui Nicolai Ceaus a fost votat aproape unanim. Comisia va avea nouă membri - trei de la PSRM, doi de la Partidul Șor și Platforma ”Pentru Moldova” și câte unul de la PD, ”Pro Moldova”, PAS și Platforma DA. Președintele comisiei de anchetă va fi deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

Opinia ta contează. Comentează!