Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de lege aprobat de Guvern de modificare a Constituție
Politic 3 decembrie 2020, 20:05 | 3338

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de lege aprobat de Guvern pe 30 septembrie, de modificare a Constituției, privind sistemul judecătoresc. Președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, spune că această modificare a legii supreme este binevenită.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Proiectul are ca scop consolidarea acestei autorități și a independenței judecătorilor. Amendamentele sale vizează numirea, cariera și imunitatea judecătorilor."

Potrivit proiectului elaborat de Guvern, judecătorii trebuie să fie numți în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM. Proiectul mai presupune ca vicepreședinții și președinții instanțelor să fie numiți la propunerea CSM fără decret prezidențial. Juristul Vladislav Gribincea afirmă că acest lucru nu poate fi exclus definitiv.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova: "Într-adevăr această competență a președintelui este exclusă din constituție, dar nu este exclus ca această competență să rămână în competența președintelui în baza unei legi organice."

O altă prevedere a proiectului ține de numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție. Mai exact, se abrogă procedura de numire în funcție a președinților, a vicepreședinților și a judecătorilor CSJ, care în prezent sunt numiți de Parlament la propunerea Consiliului. Asta înseamnă că vicepreședinții și președinții instanțelor vor fi propuși de CSM, iar șeful statului va emite decretul, fără implicarea Parlamentului. O altă prevedere a proiectului presupune anularea cerinței privind experiența de zece ani în funcția de judecător, necesară pentru accederea în funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție. Odată ce a primit avizul Curții Constituționale, proiectul de lege urmează a fi prezentat Parlamentului. Documentul ar putea fi dezbătut în plen în luna iunie viitor.

Opinia ta contează. Comentează!