Banca Națională a Moldovei majorează rata de bază cu trei puncte procentuale până la 18,5 la sută
Economic 3 iunie 2022, 19:52 | 898

Banca Națională a Moldovei a majorat din nou rata de bază cu trei puncte procentuale până la 18,5 la sută. Anunțul a fost făcut de guvernatorul BNM, Octavian Armașu. El a explicat că deciziile de politică monetară au fost luate pentru a reduce presiunile inflaționiste. Potrivit lui Armașu prețurile în Moldova vor continua să crească cel puțin până la toamnă, când inflația ar putea ajunge până la 31%.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Noi țintim să crească ratele la depozite ca oamenii să fie mai motivați să facă economii și să nu cheltuie, deci să reducem consumul și să sporim economiile. Totodată se majorează și ratele la credite pentru a descuraja cererea agregată.Prin majorarea ratelor la credite vrem să atenuăm elementele de cerere internă. Scopul este să reducem efectele secundare de la șocurile inflaționiste de import."

Rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară, crește de la 15,50 la sută până la 18,50 la sută. Ultima creștere de acest fel a avut loc pe 15 martie. Atunci, rata de bază a fost majorată cu două puncte procentuale. Octavian Armașu susține că vârful inflației în Moldova ar putea fi atins la toamnă - mai exact în luna septembrie - fiind vorba de inflație prognozată de peste 31%.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Toată prognoza noastră a mișcat cu câteva săptămâni mai târziu. Am putea să avem vârful inflației în septembrie sau chiar în octombrie, în funcție de cum vor evolua lucrurile."

Guvernarea, care este tot mai critică în raport cu măsurile întreprinse de BNM pentru amortizarea inflației, a creat, la nivel parlamentar, o comisie care ar urma să identifice soluții de atenuare a inflației.

DUMITRU ALAIBA, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: "Trebuie să înțelegem, în primul rând, cât de timpurii sunt aceste decizii, poate trebuia mai devreme de intervenit. De aceea și avem această comisie pe care am fondat-o ieri, unde vom da o apreciere mai clară și să propunem unele soluții la acest subiect."

Parlamentul a creat o comisie specială de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. Decizia a fost luată la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate.

Opinia ta contează. Comentează!