Ședința de judecată a dosarului, în care Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă și trădare de patrie, a fost întreruptă
Justiţie 5 octombrie 2023, 20:06 | 692

Ședința de judecată a dosarului, în care Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă și trădare de patrie, a fost întreruptă astăzi, urmând a fie reluată pe 9 noiembrie. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție urmau să examineze principala probă a acuzării - imaginile video, în care Dodon ia o punga neagră de la Vladimir Plahotniuc, dar avocații lui Dodon au cerut excluderea acestei probe din dosar. Aceștia au mai cerut traducerea în română a unei stenograme și recuzarea procurorului Petru Iarmaliuc. Mâine, 6 octombrie, se face un an de când respectivul dosarul a fost expediat în judecată.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Este evident că partea apărării încearcă tergiversarea examinării anume a acestei probe, deoarece este una directă și indică în decurs de 50 de minute acțiunile pretins infracționale ale inculpatului Igor Dodon. Cu regret ne aflăm la un an de zile fiindcă la 6 octombrie 2022 cauza a fost expediată în judecată și partea apărării este orientată cumva de a nu cerceta anume această probă."

Apărătorii lui Dodon susțin că procurorul Iarmaliuc nu întrunește condițiile necesare pentru a prezenta acuzarea.

PETRU BALAN, avocat: "Am acuși 17 ani de experiență și pentru prima oară văd că în Curtea Supremă de Justiție acuzarea în numele statului nu este prezentată de Procuratura Generală, așa cum prevede legea, dar de un procuror din procuratura municipală."

Instanța urma să examineze principala probă a acuzării - imaginile video, în care Igor Dodon ia de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, în care se presupune că erau bani. Avocații lui Dodon au cerut instanței să aducă un specialist IT, care ar confirma veridicitatea acestui video.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Din start sunt suspiciuni referitor la veridicitatea acestui video. Toate întrebările care au fost acordate și jumătate de an în urmă și un an în urmă, procurorii fug de aceste răspunsuri. Ați văzut astăzi, am spus să vină tehnicienii pentru ceea ce ne-au prezentate ei nouă se confirmă ceea ce am spus eu încă trei ani în urmă că video este trucat, de aceea nu se dorește să vină specialiștii."

PETRU BALAN, avocat: "Atunci când se examinează o înregistrare video, care presupune aspect tehnic vine un specialist pentru că nici eu, nici judecătorii și procurorii și nici inculpatul Dodon nu este specialist. Aspectul tehnic al redării acestui video noi îl contestăm, fiindcă posibil că include elemente de montare, trucare și alte chestiuni, pe care doar un specialist le poate elucida."

Președintele completului de judecată, Anatolie Țurcan, a dispus ca la ședința următoare, programată pentru 9 noiembrie, toți cei implicați să vină pregătiți, pentru a nu tergiversa procesul.

Igor Dodon a fost reținut, după ce procurorii Anticorupție au efectuat pe 24 mai trecut zece percheziții acasă și în imobile deținute prin persoane interpuse. În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. Dodon este acuzat de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie