ION CHICU, prim-ministru: "Este clar că avem o provocare majoră în legătură cu pandemia. Mai multe țări europene sunt din nou afectate serios de acest val de pandemie. În această situație pot apărea unele dificultăți în permisiunea de a deschide de a deschide birouri electorale, dar vreau să-i asigur pe cetățeni că noi ca autorități depunem toate eforturile pentru ca toți să aibă dreptul la vot."

Declarația lui Chicu vine după ce, la finele săptămânii trecute, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a anunțat că Statele Unite ale Americii, Germania și Belgia nu și-au dat acordul pentru deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit lui Cimil, cele trei țări au solicitat ca autoritățile de la Chișinău să transmită cerere de a deschide secții electorale cu 35 de zile înainte de votare, ceea ce ar fi fost imposibil de realizat. Președintele CEC a mai spus că ”există riscul ca nu doar în aceste trei state să apară probleme cu deschiderea secţiilor, dar şi în alte țări unde există probleme mari cauzate de COVID-19”. Totodată, Cimil a confirmat că CEC-u a propus ca în Rusia să fie deschise 38 de secţii, de aproape patru ori mai multe decât în 2019. Cât despre seciile de votare din Republica Moldova.

ION CHICU, prim-ministru: "Am discutat că în acele birouri electorale, care sunt amplasate în instituțiile de învățământ general, se va putea de desfășurat alegerile acolo, dar vom extinde vacanța elevilor pentru ca să se poată petrece acele măsuri de dezinfectare. Cu siguranță nu permitem petrecere alegerilor în incinta grădinițelor. Doar în Chișinău sunt 32 de birouri electorale amplasate în grădinițe."

Nu va fi permisă desfășurarea alegerilor nici în căminele studențești. Potrivit lui Ion Chicu, ar urma să fie identificate alte încăperi pentru primirea alegătorilor.