Reuniunea Teatrelor Naţionale Românești are loc între 16 și 29 septembrie
Cultură 17 septembrie 2019, 17:30 | 1714

La Chișinău a început cea de-a cincea ediție a Reuniunii Teatrelor Naţionale Românești, care adună iubitorii de teatru într-o Horă a Unirii, făcând abstracție de frontierele fizice. Aseară, în debutul evenimentului, a fost jucat spectacolul „Dosarele Siberiei”, montat la teatrul-gazdă, în baza memoriilor unor basarabeni care au suferit în urma deportărilor staliniste. Actuala ediție a reuniunii se deosebește esențial de cele precedente, a declarat directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Petru Hadârcă.

Potrivit lui Hadârcă, a fost o dorință enormă de a organiza în cadrul reuniunii un recital inedit, cu orchestra de cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și cu actorii, care vor interpreta piese din spectacolele teatrului, iar anul acesta s-a reușit.

Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român, a subliniat că reuniunea de la Chișinău n-ar fi fost posibilă fără două lucruri importante: finanțarea anuală oferită de Institutul Cultural Român și fără ambiția directorului Teatrului „Mihai Eminescu” Petru Hadârcă.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este cel mai costisitor proiect al Institutului Cultural Român la Chișinău, mărturisește Valeriu Matei.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău este organizată cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și al Institutului Cultural Român. Evenimentul se va desfășura până în data de 29 septembrie. Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014.

Opinia ta contează. Comentează!