SUA oferă Republicii Moldova un sprijin bugetar direct de 30 de milioane de dolari, prin intermediul USAID
Economic 6 ianuarie 2023, 19:37 | 608

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova 30 de milioane de dolari drept ajutor pentru depășirea crizei energetice. Fondurile, acordate sub formă de sprijin bugetar direct, vor fi folosite inclusiv pentru a compensa facturile cetățenilor și a-i ajuta pe agenții economici să facă față prețurilor mari la resursele energetice.

SAMANTHA POWER, administratorul USAID: "Mă bucur să mă aflu azi împreună cu președintele Sandu din Republica Moldova. Sunteți un lider incredibil în combaterea corupției și în promovarea statului de drept și a democrației în Moldova, dar pledați pentru acest lucru și la nivel global. Cunoaștem că Putin a transformat iarna și sistemul energetic într-o armă. Știm că este o perioadă foarte complicată din punct de vedere al securității energetice."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Economia a fost puternic afectată de război, iar această investiție ne va ajuta să diminuăm presiunile bugetare, cu care ne confruntăm în această iarnă. Ne va ajuta să menținem stabilitatea în țară și ne va ajuta să continuăm reformele Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor săi internaționali, precum sunt SUA, pentru a putea consolida reziliența economică, pentru a dezvolta securitatea energetică, pentru a întări democrația și a rămâne parte a lumii libere."

Maia Sandu a mai declarat că acordarea celor 30 de milioane de dolari va contribui la diminuarea impactului războiului purtat de Rusia în Ucraina și va ajuta autoritățile să răspundă nevoilor critice ale societății.

Amintim că în luna decembrie trecut, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a anunțat că Guvernul de la Washington va oferi Republicii Moldova 42 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a țării. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de parteneriat între Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Republica Moldova. Din 1992, poporul american a investit peste 640 de milioane de dolari în diverse programe de asistență a Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!