Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 24 Iunie
Politic 24 iunie 2021, 21:09 | 922

Formațiunile politice fac în continuare manifestații electorale pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic a invitat cetățenii la un marș. Numit „Calea dreptății”, acesta va reprezenta o acțiune ce nu va permite alegătorilor să fie manipulați, a declarat liderul formațiunii, Mark Tkaciuk. Ce promisiuni au făcut în campanie alți politicieni, vedeți în continuare.

PD a propus unele angajamente pentru relansare sectorului agricol și impulsionarea dezvoltării rurale. Este vorba de asigurarea creșterii volumului, dar și calității produselor agricole, prin facilitarea accesului la apa calitativă pentru irigare, instituirea mecanismului de acordarea plăților directe pe suprafață și dublarea Fondului național de dezvoltare agricolă și mediului rural.

Nicolae Ciubuc, membru PDM: "Revizuirea sistemului actual de impozitare în agricultură și dezvoltarea unui mecanism de aplicare uniformă a taxei pe valoare adăugată în agricultură cu aplicarea unei rate TVA pe întreg lanțul de producție, dar și instituirea impozitului consolidat în agricultură prin comasarea mai multor impozite."

Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat autorităţile de la Chișinău și București, dar şi misiunile diplomatice, cu privire la abuzurile comise de miliţienii separatişti la punctul ilegal de trecere Varniţa-Bender. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, Vlad Bileţchi, a declarat că nepermiterea trecerii de cealaltă parte a Nistrului reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

VLAD BILEȚCHI, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor: "Candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova sunt obligați să lupte pentru drepturile și libertățile lor, sunt obligați să apere democrația și drepturile omului și tocmai de asta suntem aici pentru că dincolo avem 3.00 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, drepturile și libertățile cărora sunt violate în fiecare zi."

Liderul Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic a vorbit astăzi despre mersul campaniei sale electorale. Formațiunea a îndemnat oamenii să iasă în stradă, într-un marș, pentru a arăta că alegătorii nu pot fi manipulați. Acesta va fi începutul alegerilor corecte, a menționat șeful „Congresului Civic”, Mark Tkaciuk.

MARK TKACIUK, LIDERUL Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic: "Partidul Acțiunii Comune-Congresul Civic propune ca să ne adunăm cu toții pe 3 iulie, la ora 10:00, să mărșăluim de la Circ spre locul unde se face ”circ” în ultimii 30 de ani. Vorbesc de Parlament. ”Calea dreptății”. Așa propunem să numim primul eveniment asumat în aceste alegeri rușinoase."

Platforma DA a organizat o acțiune în fața Ministerului Sănătății, unde și-a prezentat angajamentele pentru combaterea sărăciei. Printre acestea se numără asigurarea ca pensia minimă să ajungă la 3.000 de lei în următorii doi ani, iar a salariului mediu pe economie - la 16.000 de lei lunar, dublarea îndemnizațiilor la nașterea și creșterea copiilor până la trei ani.

STELA MACARI, membru Platforma DA: "Stimulente economice pentru angajatorii care angajează persoane din grupurile social-vulnerabile. Politici de prevenire a plecării cadrelor calificate, acțiuni și programe de stimulare a reîntoarcerii cetățenilor Republicii Moldova, de valorificare a potențialului uman al diasporei ca o precondiție necesară pentru reformele fundamentale pe care trebuie cu toții să ni le asumăm."

Tinerii PAS au protestat astăzi împotriva eliberării din funcție a lui Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga”, cu predare în limba română, din Tiraspol. Potrivit lor, tinerii au nevoie de educație pentru a avea un viitor acasă. Ei spun că simt un deficit bugetar și lipsa investițiilor în renovarea școlilor și dotarea lor cu suficiente calculatoare și acces la internet și nu există măcar un sistem de canalizare modern în școli.

RADU MARIAN, membru PAS: "Ceea ce vrem noi să propunem oamenilor este să pornim vremurile bune. Să pornim vremurile bune în Moldova pentru tinerii noștri, pentru elevii noștri, să aibă paret de profesori buni, să aibă parte de școli bune, să avem miniștri decenți, onești."

Membrii PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, ce fac parte din Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus, au declarat că în răpirea acestuia au fost implicate și structuri ale Republicii Moldova, iar urmele acestei crime duc inclusiv la instituția prezidențială.

Grigore Novac, membru PSRM: "Noi nu am avut deschidere ori conlucrare sub nici o formă din partea instituției prezidențiale, chiar dacă am expediat mai multe demersuri. SIS a încercat să ne ducă pe pistă greșită."

SIS a infirmat declarațiile respective, iar Președinția a le-a calificat drept false. Ceilalți concurenți electorali nu au organizat astăzi evenimente publice vizibile în cadrul campaniei electorale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie