Sute de manifestanţi anti-guvernamentali au incendiat clădirea Congresului din capitala Ciudad de Guatemala
Externe 23 noiembrie 2020, 15:26 | 678

Sute de manifestanţi anti-guvernamentali au incendiat clădirea Congresului din capitala Ciudad de Guatemala, iar forţele de ordine au reţinut cel puţin 22 de persoane. Demonstrațiile au avut loc împotriva Executivului, preşedintelui şi a Congresului și au avut ca generator aprobarea bugetului pentru anul 2021, care taie alocațiile pentru sănătate și educație.

Protestatarii au vandalizat şi incendiat părţi din clădirea Congresului, înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine. Manifestanții au venit la protest cu o ghilotină.

Urmare a atacului, care a durat câteva minute, mai mulţi oameni au fost intoxicați cu fum. Pompierii au stins flăcările, iar autorităţile sanitare au spus că cel puţin 20 de persoane au fost rănite în timpul manifestaţiei.

Oamenii sunt nemulțumiți din cauza mai multor prevederi din legea bugetului pentru anul viitor, aprobată miercuri de Congres. Opoziţia spune că bugetul prioritizează ca marile proiecte de infrastructură să fie gestionate de companii ce au legături cu Guvernul şi trece cu vederea impactul socio-economic al pandemiei.

În plus, au fost făcute mari reduceri în bugetul pentru educaţie şi sănătate. O altă nemulţumire este că bugetul a trecut de Parlament în timp ce ţara a fost distrasă de efectele a două furtuni distrugătoare, Eta şi Iota.

Protestatarii cer preşedintelui să demisioneze. Vicepreşedintele Guillermo Castillo a spus, în ajunul protestelor, că se opune bugetului şi că atât el, cât şi Giammattei, ar trebui să demisioneze „pentru binele ţării”.

Pe Twitter, preşedintele Alejandro Giammattei a scris că cei care au participat la aceste infracţiuni vor răspunde în faţa legii. Congresul a aprobat miercuri dimineață bugetul de 12.700 de milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!