Guvernul de la Chișinău este obligat să-i plătească activistului Anatol Mătăsaru 7 mii 650 de euro
Politic 30 noiembrie 2021, 17:56 | 1122

Guvernul de la Chișinău este obligat să-i plătească activistului Anatol Mătăsaru 7 mii 650 de euro. CEDO a condamnat Republica Moldova pentru că i-a încălcat acestuia din urmă dreptul la libera exprimare. Se întâmplă după ce în 2016, Mătăsaru a venit în față Procuraturii Anticorupție, aducând cu el un vas de toaletă, în formă de protest.

În 2016, Anatol Mătăsaru a venit în fața Procuraturii Anticorupție, exprimându-și atitudinea față de această instituție. Activistul a instalat vasul de toaletă, și-a dat jos pantalonii și a imitat o nevoie fiziologică. Mătăsaru a fost reținut și plasat în detenție pentru 72 de ore, fiind învinuit de huliganism.

La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, deși erau obligați s-o facă. Mătăsaru a fost eliberat după ce s-a implicat avocatul său, care a depus ulterior o plângere. Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluția a fost menținută de instanțele naționale de judecată. CEDO susține că prestația lui Anatol Mătăsaru nu a fost indecentă.

DECIZIA CURȚII EUROPENE PRIVIND CAUZA LUI MĂTĂSARU: "Intenția reclamantului a fost de a atrage atenția asupra problemelor din activitatea instituției, subiect care ar putea fi considerat de interes public. Curtea este de acord că protestul organizat de reclamant a fost extravagant și ar putea fi considerat șocant sau deranjant pentru unii. Cu toate acestea, nimeni în timpul procedurilor interne și în cadrul procedurii în fața Curții nu a pus sub semnul întrebării faptul că a fost o simplă prestație a sa și că nu a existat o expunere indecentă din partea reclamantului."

Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului a fost una așteptată, afirmă Anatol Mătăsaru. El zice că banii pe care îi datorează statul, 7 mii 650 de euro, îi va cheltui pe un electromobil.

ANATOL MĂTĂSARU, activist civic: "Am presupus decizia asta, pentru că eram convins că nu este nici un cinism deosebit cum au invocat ei. E dreptul la un protest bine echilibrat."

Întrebat dacă mai pune la cale proteste ingenioase, Mătăsaru a răspuns afirmativ.

ANATOL MĂTĂSARU, activist civic: "Da, mereu ceva mocnește."

Republica Moldova este obligată să îi achite lui Mătăsaru 5 mii 852 de euro drept prejudiciu moral și 1.800 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de reprezentare. Acesta este al patrulea dosar câştigat de Anatol Mătăsaru la CEDO. În aprilie 2016, Radio FreeEurope a inclus protestul lui Mătăsaru din faţa Procuraturii Anticorupţie în topul celor 6 mai originale proteste din lume.

Opinia ta contează. Comentează!