Transportatorii cer subvenţionarea lor şi scumpirea biletelor de călătorie
Economic 20 februarie 2020, 19:56 | 1438

Autorităţile locale din Chişinău au primit ultimatum de la şoferii de microbuze şi administratorii firmelor de transport. Ei ameninţă cu proteste dacă până săptămâna viitoare Primăria capitalei nu va lua o decizie de subvenționare a acestora sau de majorare a tarifului pentru călătorii. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, susține că dacă ar exista o echitate în acordarea subvențiilor tuturor categoriilor de transportatori, atunci ar fi posibilă păstrarea tarifului de trei lei pentru călătoria cu microbuzul. Viceprimarul Victor Chironda le-a răspuns deja că solicitările lor NU vor fi îndeplinite.

Oleg Alexa a mai menționat că firmele private de transport din Chișinău nu primesc subvenții de la Primărie și astfel sunt discriminate în raport cu întreprinderile municipale din domeniu. Asta în condițiile în care bugetul municipal prevede suma de 448 de milioane de lei pentru Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric.

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto pune la îndoială veridicitatea datelor din rapoartele de activitate întocmite de respectivele întreprinderi municipale, precum și corectitudinea acordării subvențiilor. Conform estimărilor transportatorilor privați, Parcul Urban de Autobuze poate pretinde la alocații de cel mult 70 de milioane de lei, iar Regia Transport Electric nu ar putea justifica nici 100 de milioane.

Unii locuitori ai Chișinăului sunt împotriva majorării prețului pentru călătoria cu microbuzul, alții îi susțin pe transportatori.

De cealaltă parte, viceprimarul capitalei Victor Chironda spune că solicitările transportatorilor țin de atribuțiile Consiliului Municipal Chișinău, dar Primăria NU îi susține în condițiile actuale.

Iar în privința subvenționării Parcului Urban de Autobuze și Regiei Transport Electric, Chironda o consideră justificată.

Amintim că, în 2019, operatorii privați din transportul de persoane au protestat de câteva ori în centrul Chișinăului și în raioane, cerând majorarea tarifului pentru călătoriile interurbane, ceea ce s-a și întâmplat la începutul acestui an. O călătorie cu microbuzul în capitală costă trei lei, acest preț fiind stabilit în anul 2006. 

Opinia ta contează. Comentează!