Hora mare jucată la Strășeni
Social 9 mai 2024, 20:23 | 714

Cea de-a 32-a ediție a Festivalului-concurs de dans folcloric „La vatra horelor” s-a desfășurat astăzi la Strășeni, sub privirile a sute de spectatori. Organizatorii au invitat la spectacol zece formații de dans și orchestre de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul a început cu un marș prin localitate și „hora mare”, în care s-au antrenat patru sute de dansatori.

PETRU CHETRUȘCA, conducător Ansamblul „Cucoara”, Ratuș, Criuleni: "Avem foarte multe dansuri autentice și ar fi păcat să nu le promovăm la nivel național, internațional. Pentru că vedem, cu timpul evident că se cam pierd tradițiile, se cam uită acele jocuri care se jucau pe vremuri la nuntă, la petreceri, acum nu se mai joacă din păcate, dar sunt niște lucruri foarte valoroase."

PETRU ȘUȘU, conducător Ansamblul „Constantin Arvinte”, Iași: "Slujim cântecului, dansului popular. El constituie un argument pentru afirmarea noastră ca identitate sau menținerea identității noastre și afirmarea ei în plan european și constituie obiectul nostru de activitate."

ION NEGRU, conducător Ansamblul „Arcușul”, Sărata Galbenă, Hâncești: "Este important de a vedea ce fac colegii, să ne mai alimentăm cu ceea ce este prin țară și să prelungim lucru mai departe cu noi forțe."

Meșterii populari au venit să împărtășească publicului creațiile lor artistice.

LIDIA BOJESCU, meșter popular, Mereni: "Am venit cu expoziția Strășeni la Festival să arăt ceea ce am făcut. Cămăși am făcut, naționale, făcute după regulă, pe pânză de casă, pe pânză industrială."

OLGA URSU, meșter popular, Lozova: "Cu fețe de masă cu împletituri diferite, fețe de căpătâi, horboțele diferite, șervețele."

Festivalul promovează dansul popular, melodiile și costumele tradiționale, încadrarea tinerei generații în procesul de valorificare a folclorului autentic, ne spun organizatorii.

VALENTINA CASIAN, primar Strășeni: "Ne bucurăm foarte mult că acest eveniment a adunat talente de pe ambele maluri ale Prutului și am invitat spectatorii pentru că este foarte important să dăm o apreciere. Ziceam că fiecare costum popular, fiecare mișcare din această scenă nu este altceva de cât o istorie profundă a neamului nostru."

DENIS GÂNGA, organizator, coregraf: "Scopul este valorificarea și promovarea dansului popular, melodiilor de dans, cât și melodiilor tradiționale în general și a costumului popular autentic."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Promovarea tradițiilor este în mai multe etape, acum de fapt suntem în procesul de lungă durată de curățare, de revenire la autenticitatea tradițiilor naționale, a patrimoniului nostru. Și asta este un proces care nu suferă grabă și foarte mult zgomot în jurul lui."

Festivalul este organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Consiliul raional Strășeni, Primăria municipiului Strășeni și ansamblul „Constantin Arvinte” din Iași.

Opinia ta contează. Comentează!