Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat Rusia
Externe 28 septembrie 2022, 19:56 | 526

Ambasada Statelor Unite la Moscova le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească imediat Rusia, în urma decretului semnat de Putin privind mobilizarea militară parțială. În același timp, Casa Albă anunță că rușii care fug de mobilizare ar putea solicita azil în America. În ultima săptămână, aproape 66 de mii de cetățeni ruși au intrat în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere de peste 30%.

Potrivit Casei Albe, autoritățile americane salută toți solicitanții de azil. Cu toate acestea, nu este menționată nicio ordine de prioritate specifică pentru ruși.

KARINE JEAN-PIERRE, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: "Vedem proteste pe străzile din Rusia, vedem oameni care semnează petiții și cred că mesajul pe care ni-l transmit foarte clar este că acest război început de Putin, acest război început de Kremlin, este nepopular. Și există oameni în Rusia, ruși care nu vor să lupte în războiul lui Putin, să își pună viața în pericol sau să moară pentru el. Considerăm că, indiferent de naționalitatea lor, pot solicita azil în Statele Unite, iar cererea lor va fi analizată de la caz la caz."

Recent, autoritățile de la Berlin au declarat că evitarea mobilizării este un motiv imperativ pentru a lua în considerare o cerere pozitivă de azil politic în Germania. Iar agenția europeană pentru paza de frontieră și de coastă Frontex anunță că a crescut cu 30 la sută față de săptămâna precedentă fluxul de cetățeni ruși care au intrat în Uniunea Europeană. Frontex estimează că „este posibil ca trecerile ilegale de frontieră să crească dacă Federația Rusă decide să închidă granița pentru potențialii recruți".

Se mențin cozi mari de automobile la frontiera Rusiei cu Finlanda.

ELIAS LAINE, adjunctul șefului punctului de control, titre finlandeza: "În ultima săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă, traficul a crescut. Și, cel mai probabil, va continua să crească."

Între timp, se mențin cozi uriașe de mașini la hotarele Rusiei cu Georgia și Kazahstan. La granița ruso-kazahă, oamenii așteaptă în câmp până ajung să treacă vama.

Aproape o sută de mii de ruși au intrat în Kazahstan din 21 septembrie, ziua în care Putin a anunțat mobilizare militară parțială. De atunci, în întreaga Rusie au avut loc proteste față de acest decret, poliția efectuând și arestări violente. În evaluarea sa zilnică, Institutul pentru Studierea Războiului notează că autoritățile ruse stabilesc puncte de control la granițele Rusiei pentru a mobiliza cu forța bărbații ruși care încearcă să evite mobilizarea forțată fugind din țară.

Opinia ta contează. Comentează!