Sufocați de ambrozie luni la rând
Social 1 septembrie 2022, 20:02 | 773

Ambrozia se răspândește tot mai mult pe teritoriul Republicii Moldova. Mii de locuitori suferă din această cauză. Oamenii sunt nevoiți să lase bani grei la cabinetele specialiștilor pentru un tratament adecvat. Deși legea obligă autoritățile locale să nimicească buruiana, la modul practic problema este ignorată. Potrivit datelor autoritățile municipale, în ultimele trei săptămâni, peste șase sute de locuitori ai capitalei au cerut ajutorul medicilor din cauza alergiei la ambrozie. Unii au fost internați.

Anual, în perioada august-octombrie, persoanele alergice la ambrozie duc o viață de coșmar. Polenul acestei plante provoacă polinoze și astm. În Moldova, planta se extinde rapid. De cele mai multe ori, ambrozia apare pe terenurile lăsate în paragină.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Ambrozia împânzește tot mai mult teren în ultimii ani. Și oamenii din Comuna Bubuieci din municipiul Chișinău se plâng că nu mai știu cum să lupte cu ea. Aici, lângă terenul sportiv din localitate, se întinde un câmp mare de ambrozie. Unii au încercat să o cosească singuri, ca să evite consecințele, dar, în cele din urmă, au renunțat, pentru că e prea multă. Oamenii cer implicarea autorităților."

Polenul de ambrozie atacă inclusiv ochii. Acest bărbat spune că a încercat să curețe singur terenul de ambrozie, dar, pentru că este prea multă, a renunțat și cere implicarea autorităților, mai ales că buruiana crește pe domeniu public.

Localnicii din Bubuieci ne-au spus că autoritățile ar fi încercat să intervină, dar până la urmă și ele au renunțat.

Primarul comunei Bubuieci ne-a spus că știe despre această problemă, dar nu are angajați suficienți pentru a face lucrările.

IGOR MORARU, primar, comuna Bubuieci: "Omul când e gospodar, intervine și ajută comunitatea. Dar noi ne-am autosesizat și o să intervenim astăzi și o să cosească. - Dar acolo este loc public și în aceste cazuri autoritățile publice ar trebui. - Noi ne știm obligațiunile, doamna Vlada, ne cunoaștem, știm, dar pur și simplu planta asta e atât de răspândită, că noi cu doi angajați ai noștri nu reușim să cosim în toată comunitatea."

Specialiștii menționează că, în ultimii ani, numărul adresărilor cu diferite simptome de alergie la ambrozie a crescut considerabil.

TATIANA GORELCO, șef Secție alergologie, IMSP Institutul Mamei și Copilului: "Începe sezonul înfloririi și, deci, sezonul adresărilor, la sfârșitul lunii iulie, apoi toată luna august și septembrie, iar în unii ani, chiar și în primele săptămâni ale lunii octombrie, de asemenea, sunt probleme pentru pacienții suferinzi de această maladie. Crește numărul de îmbolnăviri atât la copii, cât și la populația vârstnică, oamenii care deci până la vârsta de nu au avut nicicând probleme legate de alergie."

Tratamentul este scump și, uneori, durează mai mulți ani.

TATIANA GORELCO, șef Secție alergologie, IMSP Institutul Mamei și Copilului: "Cu cât mai gravă este evoluția bolii, cu atât mai activ trebuie să ne implicăm cu medicamentele și evident că costul tratamentului o să crească. În ultimii ani, se administrează această modalitate de tratament prin administrarea medicamentului sublingual, sub formă de picături, sub formă de spray-uri sau sub forme de pastiluțe."

Conform Codului Contravențional, proprietarii terenurilor intravilane și extravilane pe suprafața cărora crește ambrozie riscă amenzi de până la șase mii de lei. Dacă identificarea subiecților în gestiunea cărora se află terenurile este imposibilă, responsabilitatea pentru întreținerea acestora îi revine autorității publice locale.

Opinia ta contează. Comentează!