Dispoziția din Ucraina prin care se limita libera circulație prin țară a cetățenilor eligibili pentru serviciul militar a fost anulată
Externe 6 iulie 2022, 20:15 | 691

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a anulat dispoziția, prin care se limita libera circulație prin țară a cetățenilor eligibili pentru serviciul militar. Se întâmplă după ce astăzi, președintele Volodimir Zelenski i-a cerut Statului Major al armatei să renunțe la acest ordin. ”Există neînțelegeri și chiar indignare în societate”, a replicat Zelenski.

ANUNȚUL ARMATEI UCRAINENE: "Apariția acestui document a provocat numeroase manipulări, interpretări greșite și chiar acțiuni ilegale de prevenire a mișcării cetățenilor. Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a luat decizia de a anula efectul Ordinului cu trimiterea spre revizuire, pentru a preveni alte manipulări în jurul acestei probleme."

Documentul urmează să fie actualizat, a punctat Valeri Zalujnîi, care a făcut un apel la ucraineni să își îndeplinească datoria constituțională de a proteja statul. Înainte de anularea acestui ordin, președintele Volodimir Zelenski a solicitat Statului Major să nu mai ia astfel de decizii fără el.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Au existat o mulțime de dispute în societate cu privire la decizia Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei privind obținerea anumitor permise pentru cei eligibili pentru serviciul militar, recruți și rezerviști. Văd că există diferite aprecieri ale unei astfel de decizii, există neînțelegeri și chiar indignare în societate. Promit poporului să fac claritate în acest subiect. Și pe viitor, rog Statul Major să nu ia astfel de decizii fără mine."

Anterior, comandantul-şef al armatei Valeri Zalujnîi şi Statul Major comunicaseră că ”ucrainenii care au vârsta de încorporare au nevoie de permisiune pentru a părăsi locul în care au fost înregistraţi ca rezidenţi”. Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea: bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. După critici pe reţelele de socializare, s-a adăugat că această cerinţă este necesară doar pentru părăsirea districtului guvernamental. Volodimir Zelenski crede că astfel de decizii trebuie elaborate de Ministerul Apărării și doar Guvernul poate limita drepturile constituționale ale cetățenilor, scrie RBC Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!