La Bardar, lalelele sunt în floare
Social 17 ianuarie 2024, 20:18 | 6005

Prima lalea în acest an a înflorit cum nu se poate mai bine - de Revelion! Este bucuria unei familii din satul Bardar, care se ocupă cu creșterea lalelelor în seră. Avantajul constă în faptul că florile familiei Tonu sunt bune de scos la vânzare mult mai devreme decât altele, crescute aici. Ce factori influențează procesul, a aflat colega mea, Maria Rusnac.

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Sunt firave, dar nu se tem de ger! Lalelele, pe care familia Tonu le crește în seră, au înflorit multicolor, datorită celor mai noi tehnologii. Bulbii sunt aduși nu de oriunde, ci din Olanda, țara lalelelor."

În cele două sere sunt aproape 40 de soiuri de lalele, dintre care 18 sunt în floare. Cele peste 30 de mii de plante urmează să fie crescute în trei reprize, începând din luna decembrie, până în martie.

GHEORGHE TONU, fermier: "Bulbii se aduc din Olanda, sau Țările de Jos cum se numesc ele acum. Eu am un furnizor cu care lucrez de vreo 15 ani. În total anul acesta vor fi în jur de 30-35 de mii de bulbi. Acum în această perioadă noi avem vreo 18 soiuri, dintre care în total ar fi vreo 40. Deci sunt soiuri de lalele care nu le poți cultiva pe apă, se îmbolnăvesc și atunci ești nevoie să le cultivi în sol. În sol se cultiva toate soiurile de lalele, dar în apă nu merg toate."

Gheorghe Tonu zice că a început să crească flori așa, din curiozitate, dar se bucură acum de un real succes.

În timpul pandemiei, soții Tonu au fost nevoiți să arunce mii de flori, dar oameni iarăși sunt în căutarea frumuseții.

Anul trecut, primele lalele în serele familiei Tonu au înflorit pe 27 decembrie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie