Satul Colibași din raionul Cahul este localitatea cu cei mai mulți meșteri populari din țară
Cultură 12 mai 2021, 15:54 | 6123

Fiecare localitate are cartea ei de vizită - fie oamenii din sat, fie locurile pitorești. La Colibași, raionul Cahul, de exemplu, meșterii populari sunt cei ce reprezintă așezarea. Pe lângă faptul că sunt gospodari, mai sunt și iscusiți. Prelucrează lozie, fac bundițe și căciuli din blană de miel și brodează haine naționale.

Începem lista meșteșugarilor cu Petru Tricolici. La ai săi 70 de ani, bătrânul confecționează obiecte manuale din lozie. Practică această îndeletnicire de mai bine de 10 ani, dar o cunoaște de mic copil, de la bunelul și tatăl său.

PETRU TRICOLICI, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "La vârsta noastră, dacă nu ai o ocupație, este urât. Este o plăcere, o satisfacție, dar și un profit. Nu este neapărat să ai mâini puternice, depinde ce confecționezi. Mai greu se fac coșurile mari, pentru că lozia este mai puternică, dar lozia mai subțire este ușor de împletit. Sunt multe secrete."

Din atelierul lui Petru Tricolici, ajungem în gospodăria familiei Cojan. De ani buni, soții Constantin și Elena prelucrează piei de miel. Lucrurile confecționate de ei au ajuns la politicieni, oameni de artă, nu doar din țară, dar și de peste hotare.

ELENA COJAN, locuitoare a satului Colibași, raionul Cahul: "Am acum în mână o bundiță tradițională, după modelul vechi cum se făcea odată, dar sunt mai perfecționate. Ea este din blăniță de miel. Este lucrată după ultima tehnologie. Nu miroase. Este degresată foarte bine. Se poartă bine. Este moale și ornamentată după stilul străbunicilor. Noi împreună ornamentăm. Eu termin bundițele, soțul le începe."

CONSTANTIN COJAN, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "- Este o procedură complicată prelucrarea? - Sigur. Dacă ne adâncim în teorie, este o academie întreagă. Nu primești nimic, dacă nu prelucrezi pielea bine. În primul rând, după ce animalul este sacrificat, pielea trebuie conservată. Dacă nu este conservată bine, nu o poți tăbăci bine, nu se vopsește bine."

Următoarea destinație este atelierul Elenei Iaconi. Femeia este pasionată de portul popular. Acum trei ani, și-a început activitatea cu reparația și coaserea hainelor, dar acum face haine tradiționale nu doar moldovenilor de aici, dar și celor din diaspora.

ELENA IACONI, locuitoare a satului Colibași, raionul Cahul: "Foarte mult îmi place lucrul pe care îl fac. În primul rând, optez pentru calitate, nu pentru cantitate. Este ceva plăcut, ceva ce ține de patriotism, de iubirea de țară, de popor. Haina aceasta ne reprezintă."

ION DOLGANIUC, primarul satului Colibași, raionul Cahul: "Suntem localitatea cu cei mai mulți meșteri populari. Aceștia sunt oamenii care ne promovează localitatea, ne promovează imaginea localității. Eu, de fiecare dată spun că Colibașiul este vestit nu doar prin amplasare, dar valoarea cea mai de bază sunt oamenii, colibășenii."

Oficial, satul Colibași are peste șase mii de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!