Guvernul a aprobat astăzi proiectul legii privind evaluarea prealabilă a integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP
Politic 19 ianuarie 2022, 20:22 | 641

Guvernul a aprobat astăzi proiectul legii privind evaluarea prealabilă a integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, proiectul are drept obiectiv efectuarea unei preselecții a candidaților înainte de etapa finală. Mai exact se va verifica dacă averile lor corespund veniturilor declarate.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Procedura are scopul de a filtra candidații care au probleme de integritate, au comis abateri de la principiile de etică, au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate. Doar având membri onești și integri în CSM și CSP, putem să începem curățarea sistemului de justiție de corupți și să sporim, astfel, încrederea cetățenilor în justiție."

Comisia de evaluare va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 în Parlament. Comisia de evaluare va analiza averea candidaților și a familiilor acestora. În cazul în care vor fi atestate discrepanțe mari între averea declarată de către candidat și situația reală, Comisia va transmite informațiile autorităților competente. De asemenea, proiectul conține obligația autorităților publice, registrelor publice, dar și a tuturor persoanelor private, inclusiv a băncilor, de a furniza gratuit informațiile necesare pentru evaluarea candidaților, inclusiv cu privire la averea apropiaților acestora. Documentul prevede și sancțiuni pentru refuzul de a furniza informații. Deciziile comisiei vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție. Proiectul urmează a fi votat de Parlament în două lecturi.

Opinia ta contează. Comentează!