Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa agresiunii Rusiei s-au reunit în Elveția, la Lugano
Externe 5 iulie 2022, 20:33 | 625

Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa agresiunii Rusiei s-au reunit în Elveția, la Lugano, unde au adoptat o declarație în care se angajează să sprijine reconstrucția de după război a Ucrainei. Kievul a propus un plan din trei etape, care va costa peste 750 de miliarde de dolari. Volodimir Zelenski afirmă că procesul trebuie să fie o sarcină a întregii lumi democratice.

Declarația prevede că țările se vor ghida în reconstrucția Ucrainei de mai multe principii, în special combaterea corupţiei şi continuarea reformelor. Semnatarii se angajează să susţină pe deplin Ucraina pe tot parcursul său şi să lege acest parcurs de statutul ei de ţară candidată la Uniunea Europeană. Într-o intervenție video, președintele Volodimir Zelenski a subliniat că reconstrucția Ucrainei trebuie să înceapă de pe acum în teritoriile eliberate.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Acest război nu este doar al nostru – un conflict local undeva în estul Europei. Nu. Acesta e un atac al Rusiei împotriva a tot ce contează pentru noi și pentru voi. Din acest motive, reconstrucția Ucrainei nu e un proiect local, al unei singure țări, dar o sarcină comună pentru întreaga lume democratică, pentru toate țările, cel puțin pentru toate țările, care pot spune despre sine că sunt civilizate."

La Lugano s-a decis că Uniunea Europeană va înființa o platformă pentru a coordona eforturile de reconstrucție a Ucrainei după război.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Cu sprijinul nostru, prietenii noștri ucraineni pot reconstrui Ucraina nu doar așa cum a fost, ci așa cum își doresc tinerii să fie. Știu că acest lucru sună poate prea ambițios, deoarece bombele rusești continuă să cadă, spulberând nu numai școli și spitale, ci și nenumărate vieți. Dar noi toți știm că nimic nu este imposibil pentru oamenii curajoși din Ucraina. Ucraina poate ieși din acest război pe un drum, care duce către o țară mai puternică, mai modernă, cu un sistem judecătoresc modernizat, cu instituții mai puternice, cu rezultate credibile în lupta împotriva corupției. Dar, totodată, și cu o economie mai verde, mai digitalizată, mai rezilientă."

Oficialul a mai declarat că, de la începutul invaziei ruse, Uniunea Europeană a transferat Ucrainei un sprijin financiar de aproximativ 6,2 miliarde de euro și că este pregătită să ofere mai mult.

Premierul ucrainean Denis Șmigal a sugerat crearea unei rețele globale de birouri de ajutor pentru ca țara sa să poată face „o muncă eficientă și coordonată”. Șmigal a mai declarat că principala sursă pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei trebuie să fie fondurile, bunurile și alte active rusești confiscate în alte țări. Potrivit lui, valoarea totală a activelor rusești înghețate e estimată de la 300 la 500 de miliarde de dolari.

Ministrul de Externe de la Londra, Liz Truss, a sprijinit această idee și a declarat că autoritățile britanice intenționează să confiște proprietățile rușilor vizați de sancțiuni și să le predea Ucrainei.

Conferinţa de la Lugano va fi urmată de alte două, una condusă de Uniunea Europeană, peste câteva luni, şi alat - anul viitor, în Marea Britanie.

Opinia ta contează. Comentează!