Arena Chișinău, la Ministerul Economiei
Economic 7 august 2019, 22:24 | 2747

Contractul pentru construcția Arenei Chișinău va trece de la Ministerul Educației la cel al Economiei. Potrivit ministrului Economiei Vadim Brînzan, proiectul promovat de fosta guvernare ar fi fost creat cu grave încălcări legislative, iar statul riscă să fie deposedat de cele aproape 70 de hectare de teren, date în folosință firmei din Turcia, pentru amenajarea spațiului adiacent Arenei Chișinău.

Vadim Brânzan crede că Arena Chișinău nu va fi capabilă să asigure un asemenea flux de vizitatori zilnici, iar partea turcă are dreptul să preia cele 69 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.

În acest context, Vadim Brânzan i-a sugerat lui Andrian Candu și celor care au participat la lansarea proiectului să înceteze aceste abuzuri.

În replică, fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu afirmă că proiectul Arena Chișinău niciodată nu a fost promovat ca un proiect de business.

Amintim că în luna aprilie 2019, responsabilii de la Ministerul Economiei anunțaseră că arena este gata în proporție de 60 la sută. Constructorii au dat atunci asigurări că se vor încadra în termen și că primul complex polivalent din Republica Moldova va putea fi inaugurat pe 14 octombrie 2019. Potrivit contractului de parteneriat public-privat, construcția complexului va costa statul 43 de milioane de euro. Banii vor fi investiți de compania „Summa”, dar trebuie returnați în 12 ani. Asta în afară de contribuția inițială a statului, de peste 200 de milioane de lei, și un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni. Totodată, potrivit contractului, Arena trebuie să fie gata într-un an de la primirea autorizației de construire. 

Opinia ta contează. Comentează!