Kremlinul avertizează Chișinăul despre consecințe în cazul sprijinirii sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei
Externe 27 iunie 2022, 19:47 | 618

Moscova acuză Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” și avertizează Chișinăul despre consecințe în cazul sprijinirii sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei. Amenințările au fost formulate de către vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Autoritățile de la Chișinău și București au reacționat imediat.

Într-un interviu pentru agenția TASS, Dmitri Medvedev i-a acuzat pe oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și a avertizat că vor exista consecințe. Medvedev a criticat recentele legi adoptate la Chișinău cu privire la propaganda rusă, urmând modelul ucrainean, subliniind că puterea din Republica Moldova și-ar trăda patria.

DMITRI MEDVEDEV, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei: "Actualul președinte al Moldovei este gata să dea dintr-o lovitură statalitatea țării, care i-a fost încredințată. Acum, aleargă înaintea locomotivei, încercând să-și mulțumească noii stăpâni. Nefiind în Uniunea Europeană, autoritățile de la Chișinău sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva Rusiei. Bine. Să încerce. Atunci, ele pot fi 100% sigure că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumpă” și alte resurse, ci în general nimic. Și o ultimă precizare referitor la România Mare. Dacă există o dispută serioasă cu privire la anexarea Republicii Moldova la România, trebuie ținut cont de faptul că în Transnistria locuiesc aproape 220 de mii de cetățeni ruși."

Chișinăul a remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false. ”Integrarea europeană a Republicii Moldova, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor”, se arată într-un comunicat la Ministerului de Externe.

Declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova. Este bine știut că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații, care nu contribuie decât la escaladarea situației."

Și Ministerul de Externe al României a emis un comunicat, subliniind că reacția lui Dmitri Medvedev indică „un mare grad de frustrare” și că decizia UE de a acorda statutul de stat candidat Republicii Moldova este „una corectă”.

Declarația Ministerului Afacerilor Externe al României: "Declarațiile lui Dmitri Medvedev fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Această decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii."

Amintim că în cadrul summit-ului Consiliului European de săptămâna trecută Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!