Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 22 Iunie
Politic 22 iunie 2021, 20:31 | 841

Integrarea europeană, situația din domeniul sănătății sau lupta cu corupția. Sunt câteva dintre problemele Republicii Moldova, despre care au vorbit astăzi reprezentanții mai multor partide, antrenate în campania electorală pentru anticipatele din 11 iulie. Toți politicienii care au organizat evenimente cu caracter electoral au declarat că au soluții.

Pentru următorii patru ani, Partidul Democrat din Moldova își propune să dezvolte în continuare relațiile cu România și Ucraina, să avanseze în parteneriatul strategic cu Statele Unite, dar și cu toți partenerii externi, inclusiv Rusia și CSI. Potrivit fostului ministru de Externe Andrei Galbur, PD va depune toate eforturile pentru a consolida rolul Republicii Moldova pe arena internațională în calitate de partener responsabil, credibil și previzibil.

Andrei Galbur, membru PDM: "Integrarea Europeană este singura cale de perspectivă care va asigura în primul rând creșterea bunăstării cetățenilor şi dar va asigura edificării statului de drept. Ne dorim relații corecte cu toți partenerii noștri."

Iar deputații PAS au câteva inițiative pentru familii unite acasă, femei și copii. Printre măsurile care vor fi adoptate de PAS sunt reducere diferenței în salariu mediu al femeilor și bărbaților până la sub zece la sută prin transparentizarea salarială, încurajarea participării taților la creșterea copiilor prin flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului, reglementarea în Codul Muncii a programului flexibil de muncă astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie.

DOINA GHERMAN, membru PAS: "Vom consolida mecanismele de combatere a violenței în familie și vom dezvolta servicii de suport pentru victimele violenței domestice. Vom continua programele de susținere a femeilor în afaceri, inclusiv prin acordarea granturilor și serviciilor de consultanță în afaceri."

Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic a prezentat mai multe angajamente din programul său electoral, comparându-le cu ale altor partide. Candidatul formațiunii la parlamentare, Iurie Muntean susține că Republica Moldova este obligată să investească în domeniul sănătății, iar drept consecință, medicina trebuie să fie modernă și accesibilă. Un alt subiect abordat de Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic este lupta cu corupția.

Iurie Muntean, membru al Partidului Acțiunii Comune - Congresul Civic: "Pedepse dure pentru corupție, până la închisoare pe viață. Confiscarea averii funcționarilor, dacă valoarea ei nu corespunde venitului oficial. O atenție deosebită să atragem la averea rudelor, inclusiv, dar și a celor care nu sunt de sânge. Lipsirea pe viață a dreptului de a ocupa funcții publice în stat."

Iar Bogdan Țârdea, candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a vorbit despre domeniului sănătății din Republica Moldova. Potrivit lui, situația aici este îngrozitoare. În context, el i-a felicitat pe medici cu prilejul Zilei profesionale a Lucrătorului Medical, numindu-i adevărați eroi, care au făcut față pandemiei și au salvat zeci de mii de vieți. Bogdan Țârdea a adus aminte de propunerea PSRM de a mări salariul medicilor cu 40 la sută.

BOGDAN ȚÂRDEA, membru al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: "Îi felicit pe medici și pe lucrătorii medicali cu prilejul zilei lor profesionale. Voi sunteți niște eroi adevărați. Pe umerii voștri a căzut greutatea luptei cu pandemia. Fracțiunea noastră va face tot posibilul să fie redeschise laboratoarele închise, vom lupta ca să fie ridicat, în sfârșit, salariul cu 40 la sută."

Ceilalți concurenți electorali nu au organizat astăzi evenimente publice vizibile în cadrul campaniei electorale.

Opinia ta contează. Comentează!