Energia termică și cea electrică s-ar putea scumpi din nou în municipiul Chișinău
Economic 6 iulie 2022, 15:50 | 668

Energia termică și cea electrică s-ar putea scumpi din nou în Chișinău. „Termoelectrica” S.A. a solicitat autorității de reglementare ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului la energia termică livrată consumatorilor în anul 2022.

În solicitarea sa către ANRE, Termoelectrica invocă scumpirea gazelor, dar și cheltuielile pe care trebuie să le suporte la producerea energiei.

”Termoelectrica” S.A.: "Tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către „Termoelectrica” în anul 2022 ar putea ajunge la 2.382 de lei/Gcal, față de 2.169 de lei/Gcal (fără TVA), tarif aprobat de ANRE la sfârșitul lunii ianuarie curent. Totodată, prețul la energia electrică produsă de „Termoelectrica” ar putea crește până la 3,69 lei/kWh, față de prețul actual de - 3,35 lei/kWh (fără TVA), preț care, la fel, a fost aprobat de ANRE la sfârșitul lunii ianuarie curent."

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să se expună asupra temeiniciei majorării tarifelor la următoarea ședință. Dacă autoritatea de reglementare va accepta cererea furnizorului, o gigacalorie va costa 2.382 de lei, cu 214 de lei mai mult decât în prezent. Amintim că ultimele scumpiri aprobate de ANRE au avut loc în luna ianuarie curent. Atunci, consumatorii deserviți de Termoelectrica au fost anunțați că vor plăti pentru căldură cu 480 de lei mai mult, iar prețul mediu anual la energia electrică produsă de Termoelectrica a crescut de la 2,33 lei/kWh la 3,35 lei /kWh, fără TVA. Din ianuarie achită mai mult pentru facturi și consumatorii deserviți de CET-Nord.

Opinia ta contează. Comentează!