Anul 2022 a fost declarat în Chișinău - Anul cultural Eugen Doga
Cultură 3 ianuarie 2022, 20:52 | 2024

Anul 2022 a fost declarat în Chișinău – Anul cultural Eugen Doga. În oraș va fi inaugurat, cu această ocazie, un centru cultural în numele maestrului. Clădirea cu o suprafaţă de aproape 230 de metri pătrați se află la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri și Veronica Micle.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar de Chișinău: "A fost declarat anul cultural Eugen Doga, în copul promovării și valorificării operei, personalității compozitorului, maestrului Eugen Doga, care în 2022 va împlini frumoasa vârstă de 85 de ani."

Eugen Doga este unul dintre cei mai apreciați compozitori ai sec XX. Compozitorul-academician este autorul unor capodopere muzicale universale, care vor rezista în timp.

Valoarea operei create de Eugen Doga este înalt apreciată de contemporani. Valsul creat de Doga, considerat apogeul creației sale artistice, a fost declarat de președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan „Valsul veacului XX”, iar fondul UNESCO l-a inclus în galeria capodoperelor muzicale ale secolului anterior.

Eugen Doga este unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV. El a scris muzică la peste 200 de filme: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Anna Pavlova”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Șatra” și, desigur, „Lăutarii”.

În anul 2001, Eugen Doga a fost inclus în prestigioasa antologie „Compozitorii secolului XX”.

Opinia ta contează. Comentează!