Jurnalul Săptămânii, 5 Iunie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Să știți că, în timp ce funcționarii de rang înalt gândesc scheme pentru a evita plăți adiționale la stat, oamenii de rând, cu venituri modeste, stau ore în șir pentru a-și da banul în buget. Într-una din zile am mers la Direcția de colectare a taxelor și am văzut acolo zeci de persoane grăbite să plătească impozitul pe bunurile imobiliare. În mulțime se auzeau voci supărate, deoarece oamenii au aflat că în acest an trebuie să achite aproape dublu, față de anii precedenți. Cei mai indignați sunt pensionarii, care s-au pomenit cu facturi, chiar dacă erau anterior scutiți de plată.

Împovărați de taxe sunt și mai mulți oameni din orașul Ștefan Vodă care au ales să se mute definitiv într-o comunitate din apropiere, numită întovărășire pomicolă. Odată ce și-au schimbat locul de trai s-au pomenit cu un ghem de probleme. Cea mai acută este tariful mare pentru energia electrică. Pentru un kilowatt, sătenii trebuie să achite doi lei, în timp ce în alte sate și orașe, pentru același serviciu se plătește 1 leu și 51 bani. De vină este administrația, afirmă oamenii indignați și cer explicații. „Pierderile de curent sunt mari”, ripostează șeful comunității.

Sfârșitul de an școlar înseamnă emoție și, în același timp, grijă pentru ziua de mâine. Ultimul sunet de clopoțel îi anunță pe elevi că nu mai sunt copii și că trebuie să-și ia viața în propriile mâini. Pentru cei mai mulți elevi care absolvesc un gimnaziu este o mare problemă să decidă ce să facă mai departe. Opțiuni sunt două - fie continuă studiile, fie însușesc o profesie. Și mai greu le este celor din orfelinate, care sunt mistuiți de incertitudini. Pentru a înțelege mai bine lucrurile, 16 absolvenți din orfelinate au mers la Școala Profesională nr.5, unde s-au documentat în privința profesiei de bucătar și patiser.

Opinia ta contează. Comentează!