Deputații opoziției și reprezentanții guvernării s-au acuzat reciproc pe subiectul crizei energetice
Politic 14 octombrie 2021, 17:29 | 1390

Criza energetică a bulversat ședința de astăzi a Parlamentului. Reprezentanții guvernării și deputații din opoziție s-au învinuit reciproc, operând cu replici dure, când au abordat riscurile privind sistarea livrărilor de curent și gaze naturale. Opoziția a cerut audierea în plen a premierului Natalia Gavrilița, dar inițiativa a fost respinsă.

La începutul ședinței plenare, deputatul comunist Oleg Reidman a cerut chemarea în Parlament a ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu, care să vorbească despre negocierile cu reprezentanții Gazprom-ului și să raporteze ce măsuri au fost luate pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Andrei Spânu era, însă, prezent în sala de ședințe.

OLEG REIDMAN: "- Deci, ce e cu gazul? Ce e cu combustibilul? Diferite ”soarte” de combustibil. - Vedeți cu cât umor întreabă."

ANDREI SPÂNU: "Vreau să vă întreb dacă Dumneavoastră ați semnat protocolul din 23 aprilie 2007 între Republica Moldova și Gazprom? Dacă nu țineți minte, vă spun eu cine a semnat. A semnat Zinaida Greceanîi și Oleg Reidman. Nu o să dau citire acestui document ca să vă aduc aminte la ce v-ați angajat și ce nu ați făcut până acum și ați adus țara asta ca să fie șantajată energetic, să fie în situația în care este acum."

OLEG REIDMAN: "Eu nu am auzit în niciun mesaj precum că Gazprom șantajează azi Republica Moldova cu datoria istorică. Nu am auzit asta. Și nu trebuie să trageți de urechi acest subiect, domnule ministru! Voi nu ați putut discuta, voi nu ați discutat, voi ați pierdut timpul și acum căutați vinovații. Asta nu e corect. Gaz în Moldova a fost. Noi am avut gaz la prețuri acceptabile. Moldova și acum ar fi putut să aibă gaze."

ANDREI SPÂNU: "Domnul Reidman, Doamna deputat, parcă era vorba de dreptul la exprimare. - Vă rog, nu intrăm în polemică! Următoarea întrebare - domnul Voronin!"

VLADIMIR VORONIN: "Sursele energetice, dragul meu, întotdeauna au fost și vor fi elemente politice. Voi să fiți mai atenți când vă implicați în diferite aventuri legate de ”Platforma Crimeea”, de alte chestii și așa mai departe. De aceea, dumitale nu ți-a deschis ușa nici Miller, darămite altcineva. Iată, de aici trebuie să începi, să dai nasul în jos și să te apuci de lucru."

ANDREI SPÂNU: "Indiferent cine v-a deschis Dumneavoastră ușa, Dumneavoastră ați adus țara unde ați adus-o. Generația mea răspunde și acum trebuie să scoată toată mizeria pe care ați făcut-o până acum. Acum, mai departe. Republica Moldova are și va avea gaze. Și nu trebuie să speculați."

În contextul crizei energetice, deputatul Partidului Șor Marina Tauber a solicitat audierea în plen a premierului Natalia Gavrilița. Inițiativa nu a acumulat numărul necesar de voturi, fiind susținută doar de către cei din Partidul Șor și de Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

IGOR GROSU: "O să asigurăm țara cu tot ce e necesar și rugăminte către toți deputații. Haideți în subiecte de genul acesta - mai puțină politică, mai puține emoții și mai mult lucru! Iată de asta e nevoie."

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat aseară în cadrul emisiunii ”Secretele puterii” de la Jurnal TV că această criză a gazelor naturale este ”în mare parte o problemă politică”. Potrivit lui Tofilat, Gazprom-ul ”ar vrea să îngenuncheze Republica Moldova și să scoată din cetățenii de aici cu vreo 600-700 de milioane de dolari mai mult doar din cauza faptului că la guvernare nu a ajuns partidul pro-rus, râvnit de Moscova la recentele alegeri parlamentare”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie