Legislatorul pro-rus de la Chișinău, Vladimir Odnostalco, a fost de acord cu tezele propagandistului rus Soloviov
Politic 18 aprilie 2022, 21:31 | 854

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a fost intervievat în cadrul emisiunii propagandistice din Rusia ”Soloviov LIVE”. Legislatorul pro-rus de la Chișinău a fost de acord cu tezele propagandistului rus și chiar i-a dat dreptate lui Soloviov când acesta a spus că ”Republica Moldova poate fi ruptă în bucăți”. Cei doi și-au ridicat reciproc mingea la fileu și au încercat să cultive ostilități în raport cu refugiații ucraineni și chiar cu copiii acestora. Despre ororile războiului - niciun cuvânt.

Vladimir Odnostalco i s-a plâns lui Vladimir Soloviov că guvernarea de la Chișinău a interzis ”panglica Sfântul Gheorghe” ca simbol al războiului. Potrivit lui, această panglică ar fi un simbol al ”victoriei asupra fascismului”. Asta chiar dacă respectivul simbol a fost interzis în perioada comunistă și a fost reintrodus abia după 2006.

VLADIMIR ODNOSTALCO: "- Unde a ajuns acum guvernarea voastră cu rusofobia? - Guvernarea noastră, da... Moldova gândește pozitiv, iar guvernarea noastră gândește după instrucțiuni, așa cum i se ordonă. Din păcate, ceea ce se întâmplă nu ne face față. Rușine pe veci acelor deputați care au votat pentru interzicerea unuia dintre simbolurile ”Victoriei” - panglica Sf. Gheorghe."

Mai mult, Odnostalco a admis ideea că în Moldova ar putea apărea noi focare de separatism...

VLADIMIR ODNOSTALCO: "- Dacă ei cred că ne vor interzice să purtăm panglica, greșesc. Astăzi avem un maraton auto în sudul țării cu steaguri bicolore, cu steaguri ale ”Victoriei”, cu steaguri ale Republicii Moldova. Ieri au fost proteste în nordul țării. - Înțeleg că Moldova poate fi ruptă în bucăți? Adică puține probleme sunt în Transnistria și pot apărea noi probleme? - Cu părere de rău, guvernarea încearcă să creeze tensiuni. Guvernarea fie îi ascultă pe provocatorii care, în ultima lună, s-au oploșit aici: președinți, prim-miniștri, miniștri de externe... Posibil asta e sarcina lor. Posibil sarcina lor e să atragă Moldova în conflict."

Deputatul socialist i s-a mai plâns lui Soloviov că prea mulți refugiați ucraineni au venit în Moldova, iar țara nu rezistă unui asemenea flux.

VLADIMIR ODNOSTALCO: "De obicei, ei trăiesc în familiile moldovenilor. Peste 2000 de copii merg la școală. Aproape toți copiii (ucraineni) merg la școli ruse, merg la grădinițe ruse. Sunt diferite situații... Am informații de la învățători care sunt șocați... Noi nu suntem obișnuiți cu agresivitatea. Copiii noștri sunt buni... Noi nu vedem cu ochi buni astfel de lucruri, dar noi vedem că acestea se întâmplă."

Avocatul poporului, Ceslav Panico, susține în context că orice discurs de ură este condamnabil.

CESLAV PANICO, avocatul poporului: "Noi vom analiza... și eu ca ombudsman, dar în special Maia Bănărescu ca avocat pentru drepturile copilului. Noi suntem în proces de monitorizare a tuturor activităților refugiaților, inclusiv a copiilor. Mergem și în școli și nu am văzut astfel de agresivitate sau comportament neconform. Evident, orice discurs de ură sau orice discurs ce instigă la ură este condamnabil, dar trebuie să vedem declarația dumnealui."

L-am întrebat pe președintele Comisie parlamentare securitate națională, Lilian Carp, ce crede despre declarațiile lui Odnostalco și dacă acestea nu comportă anumite pericole pentru Republica Moldova:

LILIAN CARP, deputat PAS: "Ele sunt... preponderent așa... înainte de sărbători care nu au nimic comun cu istoria Republicii Moldova. Încearcă cumva într-o anumită situație critică să acutizeze. Dar oamenii au demonstrat în alegeri că nu mai acceptă radicali de așa gen. Lumea își dorește pace și liniște aici, în Republica Moldova."

Lilian Carp a mai declarat că asemenea abordări radicale ar trebui ignorate.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE