Proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți a primit astăzi avizul pozitiv al Guvernului
Politic 6 iulie 2022, 17:28 | 939

Capacitățile administrației publice din municipiul Bălți vor fi consolidate, iar taxele locale vor fi colectate în baza unui nou mecanism. Sunt prevederile proiectului de lege privind statutul municipiului Bălți care a primit astăzi avizul pozitiv al Guvernului, întrunit în ședință în nordul țării. Astfel, municipiul Bălți ar putea beneficia de mai multă autonomie financiară - la fel ca Chișinăul care își administrează finanțele obținute din taxe și impozite.

Potrivit proiectului privind statutul municipiului Bălți, vor fi delimitate competențele primarului municipiului Bălți, în special cele proprii și cele delegate. Astfel, cele delegate vor fi finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii - din bugetul local. O altă prevedere se referă la instituirea unui mecanism separat de colectare a taxelor locale. În prezent, acestea sunt percepute de instituțiile fiscale, care, potrivit autorilor, nu au dat randamentul necesar.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Este vorba despre mecanismul separat de colectare a taxelor locale. Deci, sunt prevăzute mult mai clar atribuțiile autorității locale. În acest fel, autoritatea publică locală poate asigura mai bine veniturile locale."

Astfel, municipiul Bălți ar putea avea un statut asemănător cu cel al capitalei. Mai exact, 100 de procente din impozitul pe venit achitat de persoanele fizice vor fi oprite în bugetul administrației locale. Totodată, 50 la sută din impozitul pe venit al persoanelor juridice va rămâne în Bălți, iar alte 50 de procente din taxele pentru drumuri, de asemenea, vor fi restituite administrației din municipiu.

Opinia ta contează. Comentează!