NASA va trimite astăzi oameni în spațiu cu o navă SpaceX
IT şi Ştiinţă 27 mai 2020, 16:11 | 3161

Misiune spațială istorică! NASA trimite astăzi oameni în spațiu cu o navă SpaceX. Misiunea are un echipaj format din doar doi astronauţi. Astfel, este scrisă o nouă pagină în istoria cuceririlor spaţiale prin reluarea lansărilor, după o pauză de aproape 10 ani.

În 2016, NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre Stația Spațială Internațională. Capsula Crew Dragon, care va fi lansată astăzi, are capacitatea de a transporta patru astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate duce până la șapte specialiști. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon, cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel reduse substanţial.

Misiunea are un echipaj format din doar doi astronauţi şi, ca să nu fie nimeni supărat, amândoi sunt comandanţi. Este vorba despre doi veterani ai corpului NASA de astronauţi, fiecare cu câte două misiuni spaţiale în CV.

În cadrul misiunii, capsula Crew Dragon va ajunge la staţia spaţială în aproximativ 19 ore după lansare. Acolo va petrece aproximativ 12 ore urmărind staţia orbitală, mărindu-şi orbita până la altitudinea de 400 de kilometri, unde se află laboratorul spaţial. NASA şi SpaceX nu au dat publicităţii o dată exactă pentru revenirea pe Pământ a capsulei şi încheierea misiunii. Un lucru este însă sigur. Capsula Crew Dragon este dotată cu panouri solare care pot funcţiona în condiţii optime doar 119 zile în spaţiu. Astfel, dacă totul merge perfect, misiunea se va încheia cu siguranţă undeva în cursul toamnei. NASA a deținut în mod tradițional și a exploatat întotdeauna vehiculele sale spațiale. Dar aceasta este o capacitate la care a renunțat în 2011, când a retras ultima dintre navele spațiale. Agenția intenționează acum să contracteze toate transporturile viitoare ale echipajelor pe orbita terestră.

Lansarea este programată astăzi, la ora 23 și 30 de minute, ora locală, de la Centrul Spaţial Kennedy. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, va asista la eveniment. 

Opinia ta contează. Comentează!