Filmul "Anatomy of a Fall", regizat de cineasta franceză Justine Triet, a câştigat trofeul Palme d'Or
Monden 29 mai 2023, 19:56 | 952

Filmul "Anatomy of a Fall", regizat de cineasta franceză Justine Triet, a câştigat trofeul Palme d'Or la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Pelicula prezintă portretul unei văduve care este acuzată că și-a ucis soțul. Justine Triet a devenit astfel a treia regizoare din istoria Festivalului care a câștigat marele premiu la Cannes. Pe scenă, ea a adus un omagiu protestului puternic față de reforma pensiilor din Franța, scrie France 24.

RUBEN OSTLUND, președintele al juriului Festivalului de film de la Cannes: "Palme d'Or 2023 merge la... Justine Triet!"

Filmul "Anatomy of a Fall" prezintă istoria unei scriitoare care încearcă să-şi dovedească nevinovăţia într-un proces în care este acuzată de uciderea soţului ei, care a murit în circumstanţe suspecte.

Pe scenă, regizoarea Justine Triet a ținut un discurs politic accentuat, scrie France 24.

JUSTINE TRIET, câștigătoarea premiului Palme: "În acest an, țara a suferit din cauza unor proteste istorice asupra reformei pensiilor. Aceste proteste au fost respinse, reprimate într-un mod șocant și acest model de putere dominatoare și nerușinată izbucnește în mai multe domenii."

În replică, ministrul francez al Culturii a declarat că este „uluită de acest discurs nedrept”.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost oferit unei legende a cinematografiei japoneze - Koji Yakusho pentru rolul său din filmul "Perfect days".

KOJI YAKUSHO, cel mai bun actor: "Să primesc un asemenea premiu la Festivalul de film de la Cannes, pe care îl admir, este pur și simplu un vis."

Iar premiul pentru cea mai bună actriță l-a primit Merve Dizdar din Turcia pentru rolul său din "About dry grasses".

MERVE DIZDAR, actriță: "Nuray, personajul pe care îl interpretez, este una dintre acele femei care depășește dificultățile vieții. Ea este o luptătoare. Datorită puterii tuturor femeilor eu primesc acest premiu."

În 11 zile pe covorul roșu au pășit nume grele din industria cinematografică precum Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro sau Harrison Ford. Pelicula care a încheiat festivalul a fost "Elemental", un film animat despre un oraș în care cele patru elemente locuiesc împreună, notează France 24. Preşedintele juriului celei de-a 76-a ediţe a Festivalului de Film de la Cannes a fost regizorul suedez Ruben Ostlund, care a câştigat anul trecut Palme d'Or pentru cel mai bun film cu "Triangle of Sadness". În total, 21 de filme au concurat pentru trofeul Palme d'Or, dintre care șapte sunt regizate de femei. Evenimentul se desfășoară în fiecare an în luna mai și este mereu unul dintre cele mai importante momente din calendarul celebrităților. Festivalul de Film de la Cannes se mândrește cu unul dintre cele mai interesante și incitante covoare roșii ale anului, pe care pășesc vedete în ținute impresionante și strălucitoare.

Opinia ta contează. Comentează!