BNM a cerut operatorilor pieței bancare să manifeste înțelegere și compasiune față de refugiații ucraineni
Economic 27 februarie 2022, 00:24 | 2342

După două zile în care cotația hrivnei a scăzut, în Moldova, până la valori infime, generând reacții dure din partea societății, lucrurile par să revină la normalitate. Cel puțin două bănci au anunțat că-și vor ajusta cursul valutar astfel încât hrivna să poată fi comercializată la un preț rezonabil atât pentru cetățeni, cât și pentru operatorii de pe piața valutară. Banca Națională a Moldovei a luat atitudine.

După ce a început războiul în Ucraina, hrivna s-a devalorizat în Moldova - la vânzare era afișat cursul de 70 de bani, iar la cumpărare... un ban.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Ce am avut noi două zile a fost pur și simplu o rușine națională. Deci băncile noastre au dat dovadă de imaturitate, lipsă totală de responsabilitate și sălbăticie eu aș numi, alt cuvânt nu există."

Potrivit expertului, asta s-a întâmplat din cauza legislației.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Noi am avut cândva în legislația noastră norma legală care limita dreptul băncilor și caselor de schimb valutar în privința diferenței de preț la vânzare și cumpărare. Această limită din lege a fost scoasă, deoarece Banca Națională a considerat că băncile noastre sunt responsabile, sunt într-o economie de piață normală, funcțională și nu este nevoie. Ceea ce ani de zile s-a dovedit că este așa. Dar în perioada de criză ei au falimentat testul integrității, corectitudinii."

BNM a chemat operatorii de pe piață să manifeste înțelegere și compasiune față de refugiații ucraineni ajunși în Moldova. De asemenea, Banca Națională a inițiat consultări cu instituțiile din Ucraina în vederea identificării unei soluții pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. Astăzi dimineață am văzut că mai multe bănci refuzau să vândă sau să cumpere atât hrivne ucrainene, cât și ruble rusești.

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "Acest lucru îl putem vedea inclusiv pe panourile de la casele de schimb valutar. În dreptul celor două valute este cifra zero."

În a doua jumătate a zilei, cel puțin două bănci au anunțat că își ajustează cursul valutar, astfel încât hrivna ucraineană să poată fi comercializată la un preț rezonabil atât pentru cetățeni, cât și pentru comercianții de valută. Suma maximă pentru care se acceptă acest schimb este echivalentul a o mie de euro per persoană.

Opinia ta contează. Comentează!