Rezidenţii Regatului Unit, care vin din cele 33 de ţări de pe lista roşie, vor fi obligaţi să se cazeze la un hotel, în izolare
Externe 15 februarie 2021, 15:59 | 1027

În Marea Britanie a început luni carantina obligatorie la hotel pentru rezidenţii veniţi din state considerate cu „risc ridicat de COVID”. Preţul „sejurului de carantină” este de aproape 2.000 de euro, inclusiv testarea de coronavirus. Cei care nu respectă legea, riscă pedeapsa cu închisoarea.

Începând de luni, rezidenţii britanici sau cetăţenii irlandezi care sosesc în Anglia venind din cele 33 de ţări de pe "lista roşie" - cuprinzând toată America Latină şi din Africa de Sud, dar şi Portugalia şi Emiratele Arabe Unite - vor fi obligaţi să se cazeze la un hotel, unde să rămână sub supraveghere timp de 10 zile.

MATT HANCOCK, ministrul Sănătății, Marea Britanie: "Când sosesc, oamenii vor fi însoțiți la un hotel desemnat pentru ei, care va fi închis pentru oaspeții care nu sunt în carantină. Vizitatorii vor sta izolați timp de zece zile sau mai mult, dacă se testează pozitiv pentru COVID-19 în timpul șederii lor."

"Beneficiarii" trebuie să prezinte şi un test negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de pornirea spre Anglia şi să repete testul în a doua şi a opta zi de carantină.

MEHER NAWAB director executiv London Hotel Group: "Avem peste 2.000 de oameni care ajung în fiecare zi în trei orașe ale Marii Britanii, din țările de risc. Așadar, pentru zece zile este nevoie de 20.000 de camere, deci 200 de hoteluri cu câte 100 de camere disponibile, fiecare."

Contravenienţii riscă sancţiuni severe de până la 1.000 de lire amendă pentru lipsa testului negativ la sosire şi de până la 10.000 de lire sterline pentru cei care încearcă să eludeze carantina la hotel. Cei care ascund faptul că au trecut printr-o "ţară de risc" riscă până la zece ani de închisoare.

MATT HANCOCK ministrul Sănătății, Marea Britanie: "Vom sprijini acest nou sistem cu o aplicare puternică atât în ceea ce privește carantina la domiciliu, cât și carantină hotelieră. Oamenii care încalcă aceste reguli ne pun pe toți în pericol."

Rezervarea hotelului şi înscrierea la teste se fac pe un portal guvernamental special. Guvernul britanic a rezervat aproape 5.000 de camere, cifră care ar putea creşte în scurt timp la 58.000. Premierul Boris Johnson a numit acest sistem una dintre cele mai dure politici de frontieră din lume.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: "Avem una dintre cele mai dure politici de frontieră din lume. Oamenii ar trebui să înțeleagă că într-o zi obișnuită în această perioadă a anului 250.000 de oameni ar fi intrat în țară. Am redus numărul la aproape 20.000, dintre care 5.000 aduc lucruri vitale pe teritoriul Marii Britanii cum ar fi medicamente sau alimente, după cum am fost de acord."

Măsura stârneşte oricum nelinişte în rândurile personalului de la hoteluri, având în vedere riscul ca acestea să se transforme în focare, mai ales din cauză că nu pot fi aerisite suficient.

Opinia ta contează. Comentează!