Medvedciuk a recunoscut că ar fi aranjat în favoarea lui Poroșenko mai multe scheme
Externe 23 mai 2022, 19:49 | 729

Oligarhul ucrainean apropiat de Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk, a depus mărturii împotriva fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, într-un dosar vizând trădarea de patrie. Într-un filmuleț publicat de Serviciul de Securitate al Ucrainei, Medvedciuk mărturisește că ar fi aranjat în favoarea lui Porșenko, mai multe scheme ce vizează livrarea de cărbune din Donețk și Lugansk, dar și înstrăinarea conductei de combustibil prin care Rusia livrează motorină în Europa. Fostul președinte ucrainean neagă acuzațiile.

VIKTOR MEDVEDCIUK, politician ucrainean apropiat lui Putin: "De conductă am început să mă ocup pentru că Poroșenko m-a rugat. Și ar fi mai corect să fie numită „conducta Poroșenko”. Vă spun asta nu pentru că vreau să mă justific. Mi-a cerut să negociez cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, ca „Transneft” să o vândă, iar apoi să o poată cumpăra altcineva - adică chiar domnul Poroșenko."

Medvedciuk a mărturisit că ar fi aranjat pentru Poroșenko mai multe scheme, de pe urma cărora ex-președintele ucrainean a preluat afaceri rusești și a obținut venituri colosale. Una dintre afaceri se referă la comercializarea cărbunelui importat din Donbas.

VIKTOR MEDVEDCIUK, politician ucrainean apropiat lui Putin: "Toate livrările mergeau spre Rusia, unde importul de cărbune a crescut. Respectiv, Rusia a introdus un sistem de cote: cumpărând o tonă din Donbas, aveau voie să vândă două tone spre Rusia. Președintele Poroșenko, prin intermediul subalternilor săi Dimcișin, Kononenko, Gondareva, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, procurorul general, au creat un sistem prin care cărbunele era livrat din Donbas și vândut în Ucraina în condiții avantajoase."

Într-un comentariu pentru presa ucraineană, avocatul lui Petr Poroșenko, Igor Golovani, a calificat mărturiile Serviciului de Securitate drept o tentativă de PR a instituției de stat.

Viktor Medvedciuk este un politician şi un bogat om de afaceri ucrainean, prieten al preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina, în timp ce se pregătea să fugă din țară prin regiunea transnistreană. Medvedciuk era arestat la domiciliu din mai 2021, fiind acuzat de înaltă trădare. A fugit însă din arest la domiciliu în primele zile de invazie rusă și era căutat. În dosarul lui Medvedciuk figurează și Petro Poroșenko.

Opinia ta contează. Comentează!