Zeci de terenuri agricole din satul Aluniș au fost deterioare din cauza erbicidelor
Social 10 iulie 2020, 22:17 | 26763

Câțiva agricultori din satul Aluniș, raionul Râșcani, au rămas fără grai, când au văzut ce s-a ales din munca lor. Porumbul, floarea-soarelui, soia, dar și unele legume se usucă din cauza unui alt agricultor, din satul vecin, care şi-a stropit câmpul cu erbicide. Gospodarul crede că de vină ar fi pilotul, care a ignorat puterea vântului. La rândul său, pilotul spune că va achita toate daunele.

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 2 iulie, pe un câmp din moșia satului. În acel moment la fața locului se afla fata și băiatul fermierului Andrei Babin. Copiii au reușit să filmeze un aparat de zbor folosit pentru stropirea în câmp.

Acum, din cauza substanței chimice, plantele ard, cum zic sătenii. În asemenea situație, fermierii rămân fără recoltă și, deci, fără venit.

Însă cel mai afectat a fost porumbul. Dacă privești în lanul de două hectare, ai zice că a venit octombrie în luna iulie: toate frunzele s-au îngălbenit și se usucă. Bărbatul spune că nu are habar cum să restituie banii luați cu împrumut de la rude...

Nenorocirea a lovit și alți agricultori. Le-au fost afectate hectare întregi...

Agricultorul, pe al cărui câmp se efectua stropirea cu erbicide, a refuzat să vorbească direct în fața camerei, iar toate explicațiile le vom obține de la pilot.

Peste aproximativ o jumătate de oră, pe deal a venit pilotul Victor Țurcanu. Acesta a mers pe toate câmpurile, care au fost afectate și a spus că nu are nicio vină. Totul s-ar fi întâmplat din cauza vântului. Chiar și așa, el a declarat că dacă recolta va fi afectată din cauza substanței chimice, el va achita toate daunele.

Potrivit primarului din Aluniș, Ion Vacariuc, au fost afectate zeci de hectare de culturi agricole, iar în cel mai scurt timp va fi organizată o comisie, care va analiza toate pagubele și va lua o decizie în acest sens.

Primarul a mai declarat că în scurt timp, consilierii urmează să abordeze problema culturilor deteriorate. 

Opinia ta contează. Comentează!