Hotărârea Curții Constituționale este interpretată diferit de către liderii politici de la Chișinău
Politic 7 iulie 2020, 22:44 | 1207

Hotărârea Curții Constituționale este interpretată diferit de către liderii politici de la Chișinău. Unii spun că alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate abia la primăvară, alții cred că acest lucru ar fi posibil și în luna decembrie curent. Toți recunosc însă că până la prezidențiale sau în ziua scrutinului respectiv NU pot avea loc niciun fel de anticipate. Diferite sunt și planurile politice ale formațiunilor.

Iar deputatul PAS Sergiu Litvinenco, unul dintre autorii sesizării la Curtea Constituțională, spune că alegerile parlamentare anticipate ar putea să fie organizate la aproape două luni după cele prezidențiale - la data de 24 decembrie.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: Indiferent de orice, nu cred că Republica Moldova are vreo șansă să meargă înainte cu un Parlament ales după chipul și asemănarea lui Plahotniuc. Chiar nu cred. Prima zi când este posibilă dizolvarea Parlamentului, conform dispozitivului hotărârii Curții (dar trebuie să vedem și considerentele), este 24 decembrie 2020.

Președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, spune, însă, că alegerile parlamentare anticipate pot ava loc doar la primăvară, iar acum e nevoie de un guvern anti-criză.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: Pentru noi a fost clar din start că ținta alegerilor parlamentare și prezidențiale concomitente este greșită. Noi am înțeles că, spre regret, acest Parlament - emanația sistemului mixt Plahotniuc-Dodon - rămâne până în primăvara lui 2021. Dar este foarte important cum va trăi Moldova în această perioadă și cine va gestiona țara. (...) Iată de ce am propus soluția de asumare a guvernării de către formațiunea noastră printr-un guvern de sacrificiu, anti-criză și proeuropean.

În context, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, afirmă că decizia politicienilor de a alege calea pentru rezolvarea crizei generalizate, prin care trece Republica Moldova, întârzie să fie asumată, iar unii caută pretexte pentru a nu demite Guvernul Chicu. 

Opinia ta contează. Comentează!