Judecătorii susțin că CSM ignoră investigațiile jurnalistice despre judecătorii care comit abuzuri
Justiţie 4 iunie 2021, 20:17 | 4850

Nivelul de încredere al societății în justiție este foarte scăzut inclusiv pentru că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ignoră cazurile de rezonanță, cu implicarea judecătorilor, descrise în investigațiile jurnalistice. O spun chiar unii judecători care consideră că imaginea întregului sistem are de suferit de pe urma inacțiunii CSM. Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat astăzi printr-un comunicat.

LIVIA MITROFAN, judecătoare: "A fost recent, în presă, o investigație și o înregistrate video despre doi judecători de la noi din sistem cărora li s-au adus acuzații grave. Noi tot așteptam ședința CSM-ului să se discute în acea ședință pentru că CSM trebuie să trimită un semnal în sistem. Tot ce am auzit în acea ședință sunt niște certuri la care privim și noi și am renunțat să mă uit, niște împărțiri acolo, niște interese pentru că eu nu văd o poziție clară a CSM-ului vizavi de investigațiile jurnalistice, de actele de corupție, de averile judecătorilor, de semnalele transmise în sistemul judecătoresc. Aceste inacțiuni, faptul că CSM nu reacționează, nu stabilește cauzele adevărate a scăderii încrederii în justiție de asta oamenii au această percepție că nimic în sistem nu se întâmplă. Nici noi deja, și noi avem așa o percepție că nimic nu se întâmplă."

VICTORIA SANDUȚA, judecătoare, președinta Asociației „Vocea Justiției”: "Se pare că pentru CSM-ul actual cea mai gravă problemă în justiție sunt judecătorii care încalcă termenele, care nu pun ședința în 20 de zile, dar în 30 de zile. Dar judecătorii în privința cărora sunt aduse acuzații grave de acte de corupție, de trafic de influență și alte acte grave aceștia nu reprezintă pericol în sistem. Și pentru CSM-ul actual reprezintă un pericol judecătorii care vorbesc, care sunt vocali și care ies la emisiuni. - Ați avut vreo dată semnale? - Directe nu, dar colegii mi-au spus că n-o să trec la 5 ani. Nu mă țin de fotoliu."

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat prin intermediul unui comunicat plasat pe site-ul instituției și a prezentat o serie de cazuri în care Inspecția Judiciară a verificat acțiunile unor judecători.

REACȚIA CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII: "Urmare a informației răspândite în mass-media, cu privire la inactivitatea CSM referitor la acțiunile unor judecători, care au admis fapte ce aduc atingere prestigiului justiției, CSM aduce la cunoștință sistemului judecătoresc și societății civile că, potrivit art. 9 al Legii nr.178 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor din 25 iulie 2014, subiecții specificați pot înainta sesizare privind faptele care pot constitui abateri disciplinare comise de judecători sau care le-au devenit cunoscute în exercitarea drepturilor sau atribuțiilor de funcție ce le dețin sau în baza informațiilor difuzate de mass-media."

Un alt subiect abordat la emisiune a fost Adunarea Generală a Judecătorilor, pe care CSM întârzie să o convoace.

VITALIE CĂLUGĂREANU, realizator Cabinetul din Umbră: "Ni se spune că iată o să aibă loc Adunarea Judecătorilor și atunci lucrurile se clarifică și alegem un CSM care va fi altfel. Unde-i adunarea asta a judecătorilor?"

LIVIA MITROFAN, judecătoare: "Noi tot avem aceată intrebare când va fi Adunarea Generală a Judecătorilor, pentru că toți și-o doresc, dar așteptăm decizia CSM-ului să vină, să o convoace. Dacă CSM-ul nu va întreprinde acest pas, este o masă de judecători care vor solicita adunarea, pentru că ea este necesară. Trebuie să ne resetăm sistemul, trebuie să alegem oamenii în colegii, să ieșim cumva din acest impas. La moment, sistemul judecătoresc este în colaps."

VICTORIA SANDUȚA, judecătoare, președinta Asociației „Vocea Justiției”: "Această masă critică există și trebuie să înțeleagă societatea că judecătorii nu sunt politicieni. Judecătorii au nevoie de reprezentanți care pot vorbi în numele lor."

Pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor fără decizia CSM, magistrații susțin că este nevoie de o cerere semnată de 50 de judecători.

Opinia ta contează. Comentează!