În top zece al instituțiilor care au efectuat achiziții publice în pandemie sunt trei din sănătate și patru care activează în domeniul reparațiilor, construcțiilor şi amenajării teritoriului. Doar în baza organizării procedurilor de achiziții publice au fost semnate contracte în sumă de peste 753,3 milioane de lei.

ACHIZIȚIILE PUBLICE ÎN PANDEMIE: (....) Cea mai mare parte, circa 370 de milioane de lei, revine contractelor de lucrări de construcții, reparații, inclusiv reparația şi întreținerea drumurilor, achiziții de materiale de construcții şi amenajarea teritoriului, inclusiv a parcurilor. (...) Instituțiile medico-sanitare publice trebuiau să suspende efectuarea reparațiilor capitale şi curente, însă unele au semnat contracte de achiziții de lucrări de proiectare şi reparații în valoare de circa 2,1 milioane de lei. (...) Numai pentru achiziții de uniformă Inspectoratul General al Poliției al MAI, Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării şi Serviciul Vamal au semnat contracte în valoare totală de 14,6 milioane de lei. (...) Valoarea totală a contractelor de achiziții a mobilierului, aparatelor de uz casnic, tehnicii de calcul şi rechizitelor de birou în această perioadă a depăşit 10 milioane de lei. // sursa: cpr.md

Autorul studiului mai notează că valoarea totală a contractelor de achiziții publice pentru bunuri şi servicii necesare pentru combaterea COVID-19 a fost de 2,5 ori mai mică decât pentru drumuri, de circa două ori mai mică decât pentru achiziții de lucrări de construcții şi reparații, materiale de construcții, amenajarea teritoriului, în special a parcurilor.

ACHIZIȚIILE PUBLICE ÎN PANDEMIE: (...) Comparând cu unele achiziții „importante” efectuate în perioada examinată, constatăm că valoarea totală a contractelor pentru achiziția ventilatoarelor pulmonare este de circa 1,3 ori mai mică decât cea a autoturismelor de serviciu, de circa două ori mai mică decât reparație-construcție a blocurilor sanitare, de patru ori mai mică decât cea pentru achiziția de mobilier, aparate de uz casnic şi a rechizitelor de birou pentru instituții publice. (...) Este revoltător că fenomenul de risipă a banului public continuă și în perioada stării de urgență. Unele autorități îşi permit în această perioadă să facă reparații în birouri, să reînnoiască mobilierul, tehnica de calcul și să cumpere autoturisme de serviciu. (...) // sursa: cpr.md

Contactat pentru o reacție, consilierul în comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, a declarat următoarele:

VITALIE DRAGANCEA, consilier al premierului: Opinia tuturor oamenilor este importantă. Eu nu am citit acel studiu. Nu l-am văzut, nu mă pot pronunța, dar știu pe de altă parte că Ministerul Finanțelor a sterilizat foarte mult planul de achiziții și în mare parte au rămas achizițiile care de fapt mai reprezintă pe lângă procesul de procurare, sursă de resuscitare a proceselor economice.

Studiul a fost realizat de Centrul de Politici și Reforme în cadrul proiectului „Educate, engage, empower. Community tools against corruption”, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova și Fundațiilor Pentru o Societate Deschisă.